Ambulanţe şi turişti rămaşi blocaţi în zăpadă, iarna aduce probleme mari în unele zone din ţară VIDEO

Viscolul de afară a pus în pericol vieţile mai multor oameni. Unii din ei au rămas înzăpeziţi, iar alţii care au avut nevoie de ambulanţă au aşteptat în zadar, pentru ca echipajul medical a rămas blocat în nămeţi. Un bărbat fără adăpost din Suceava a murit.

30 dec. 2019, 05:00
Ambulanţe şi turişti rămaşi blocaţi în zăpadă, iarna aduce probleme mari în unele zone din ţară VIDEO

UPDATE: Patru drumuri naţionale şi 16 drumuri judeţene au fost afectate din cauza viscolului, în ultimele 24 de ore, informează luni Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES, este vorba despre drumurile naţionale 73A (Braşov), DN 15C, DN 15B şi DN 2 din judeţul Neamţ şi de drumurile judeţene DJ 293, DJ 294 şi DJ 282 din judeţul Botoşani, DJ 251J (Galaţi), DJ 281, DJ 248B şi DJ 208G din judeţul Iaşi, DJ 207A, DJ 159D, DJ 207C, DJ 155B, DJ 157, DJ 155I, DJ 157A şi DJ 158, toate din Neamţ, şi DJ 209C (Suceava).

Pentru remedierea situaţiilor înregistrate, pompierii militari, împreună cu autorităţile locale, au desfăşurat misiuni pentru deblocarea a 36 de autovehicule rămase înzăpezite, în care se aflau 64 de persoane.

De asemenea, s-a intervenit, cu ajutorul autospecialelor de deszăpezire, pentru asigurarea deplasării a trei echipaje de ambulanţă cu pacienţi, dar care nu mai puteau înainta din cauza viscolului şi a zăpezii adunate pe carosabil. Toate persoanele au fost transportate în siguranţă la unităţile spitaliceşti, precizează sursa citată.

Una dintre cele mai afectate zone a fost judeţul Neamţ, unde, din cauza zăpezii viscolite pe carosabil, opt drumuri judeţene şi trei drumuri naţionale au fost temporar blocate, iar circulaţia autovehiculelor s-a desfăşurat cu dificultate.

În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol şi strat consistent de zăpadă, în ultimele 24 de ore nu au fost înregistrate victime sau alte situaţii grave care să pună în pericol comunităţile.

Vremea rea a generat efecte în şapte judeţe (Botoşani, Braşov, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui).

O situaţie deosebită s-a înregistrat şi în judeţul Suceava, precizează IGSU, pe DJ 209C, între localităţile Măzăneşti şi Liteni-Moară, unde aproximativ 20 de autoturisme nu au mai putut înainta din cauza zăpezii viscolite pe carosabil. Circulaţia rutieră a fost temporar blocată, iar echipaje specializate au acţionat cu material antiderapant şi utilaje pentru deszăpezirea acestora. Ulterior, autoturismele şi-au continuat deplasarea fără probleme.

Acţiunile de intervenţie cu material antiderapant şi utilaje de deszăpezire continuă în judeţele Botoşani şi Neamţ pentru îndepărtarea sulurilor de zăpadă formate pe carosabil.

Evenimentele înregistrate la nivel naţional vor fi atent monitorizate de Centrul Operaţional Naţional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieţi, arată IGSU.


UPDATE: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă ca efect al manifestărilor meteo nefavorabile sau ca urmare a vreunui eveniment rutier.

Pe principalele artere rutiere (DN 1 București – Brașov, Autostrada A1 București – Pitești, Autostrada A1 Sibiu – Deva, Autostrada A2 București – Constanța, A3 București – Ploiești, DN 7 Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu) carosabilul este curățat, parțial umed, fără precipitații, valorile de trafic fiind reduse.

Recomandăm conducătorilor auto să manifeste prudență la volan, să crească distanța de siguranță între vehicule, să verifice înainte de a porni la drum ca autovehiculele să aibă în funcțiune sistemele de dezaburire, care să le asigure o bună vizibilitate.

Celor care se deplasează către destinațiile unde vor petrece vacanța, le recomandăm să-și planifice din timp călătoria, luând în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale, să adapteze viteza condițiilor de trafic și de drum și să manifeste respect pentru ceilalți participanți la trafic.

Pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă.

Viscolul a lovit năprasnic în mai multe zone din țară. În județul Cluj, o ambulanță a rămas înzăpezită în drum spre o bolnavă aflată în stare critică. Femeia din satul Muntele Bocului a suferit un blocaj renal si a fost la un pas de moarte. În zonă au ajuns voluntarii de la Detasamentul de Intervenție în Caz de Dezastre, care au ajutat echipajul medical să ajungă la casa femeii. Pacienta a fost dusă până la ambulanță si transportată apoi la Urgente.

O altă femeie în stare gravă a fost salvată cu șenilata în judetul Iași. În tară, zeci de oameni au rămas înzăpeziti cu masinile, iar mai multe drumuri au fost închise. La munte este pericol major de avalansă si risc urias pentru turisti.

Un microbuz Volkswagen plin cu pasageri s-a răsturnat ieri la intrarea în Răducăneni din Iaşi, din cauza şoferului care nu a adaptat viteza la condiţiile de drum. Şoferul se grăbea să ajungă la destinaţie, maşina nefiind o cursă de linie, ci ocazională, în interes privat, iar într-o curbă s-a răsturnat efectiv cu roţile în sus, spre groaza pasagerilor care se aflau în interior, nouă la număr, plus şoferul. 

Aceştia au ieşit cu greu din interior, dar au refuzat să fie transportaţi la spital pentru examene medicale. Şoferul a fost testat cu alcooltestul şi, potrivit Poliţiei, nu se afla sub influenţa alcoolului, însă pe numele lui a fost deschis dosar penal pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă. „În jurul orei 9.15, am fost sesizaţi prin apel unic de urgenţă 112 cu privire la faptul că pe DN 28A a avut loc un accident rutier soldat cu victime omeneşti. În urma primelor cercetări s-a constatat faptul că un tânăr de 27 de ani, în timp ce conducea un microbuz pe DN 28, dinspre Iaşi către Răducăneni, ar fi pierdut controlul direcţiei de deplasare şi ar fi pătruns pe contrasens, ulterior răsturnându-se. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă“, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

În micro­buz se aflau nouă pasageri, plus şofe­rul, iar dintre toţi, doar unul ar fi a­vut nevoie de ajutor medical, însă a refuzat. Primele apeluri la 112 raportau accidentul, precum şi faptul că cele zece persoane sunt conştiente, suferind însă traumatisme multiple. S-a luat decizia trimiterii unui echi­paj de Terapie Intensivă Mobilă, o autospecială transport victime multiple şi un echipaj cu asistent medical de la Serviciul de Ambulanţă Jude­ţean. Prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD, a precizat însă că la faţa locului s-a constat faptul că o victimă plecase deja de la locul accidentului, iar restul de nouă, după ce au primit îngrijiri medicale, au refuzat transportul ulterior la spital, iar medicii nu au putut face decât să preia datele victimelor.

În Muntii Bucegi, două tinere si doi copii, dintre care unul de 4 ani, au rămas înzăpeziti în zona Piatra Arsă. Asta după ce au intrat cu masina pe un traseu închis pe timp de iarnă. Alti 10 oameni au rămas blocați în TREI masini pe Valea Cerbului. Cu totii au fost salvati de pompieri, salvamontisti si jandarmii montani.

În Neamț, o familie cu un copil de 8 ani a fost salvată de jandarmii montani. Părintii s-au aventurat pe un drum montan închis si au rămas cu masina blocată într-un sanț. Tot în Neamț, o ambulanță cu pacient a fost scoasă din nămeti cu ajutorul pompierilor. Aproape 700 de gospodării din judet au rămas fără curent electric.

Șapte turiști din Bacău s-au rătăcit în Munții Ciucas. Oamenii au pierdut traseul marcat si au fost recuperati de salvatorii montani.