Ambuscadă în India a rebelilor maoişti. Un jurnalist şi doi poliţişti au fost ucişi

O ambuscadă a rebelilor maoişti în centrul Indiei a curmat marţi viaţa unui jurnalist al televiziunii publice şi a doi poliţişti.

30 oct. 2018, 13:39
Ambuscadă în India a rebelilor maoişti. Un jurnalist şi doi poliţişti au fost ucişi

Cameramanul Achyutananda Sahu acoperea subiectul alegerilor regionale ce vor avea loc luna viitoare în statul sărac Chhattisgarh. El urma o patrulă a poliţiei când vehiculele lor au fost atacate de oameni înarmaţi într-o zonă izolată.

Autorităţile au atribuit această ambuscadă rebeliunii maoiste, un vechi conflict în cadrul căruia au loc în mod regulat ciocniri sângeroase, potrivit Agerpres.

Televiziunea publică naţională Doordarshan a confirmat decesul unuia dintre angajaţii săi.

Guvernată de 15 ani de naţionaliştii hinduşi din Bharatiya Janata Party (BJP), provincia Chhattisgarh votează în două etape la mijlocul lui noiembrie pentru a-şi alege adunarea legislativă, ce va determina culoarea politică a guvernului său local, potrivit Agerpres.

Trăgându-şi originea dintr-o rebeliune a ţăranilor dintr-un sat din Bengalul de vest, în 1967, gherila maoistă desfăşoară de o jumătate de secol o luptă armată împotriva regimului de la New Delhi. În prezent, ea şi-a restrâns acţiunile într-un „coridor roşu” de păduri din centrul şi estul Indiei.

Această rebeliune se hrăneşte din furia populaţiilor uitate sau a victimelor colaterale ale dezvoltării economice. Din 1980, peste 15.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în acest conflict concentrat în principal în regiunile forestiere ale statelor Chhattisgarh, Odisha, Bihar, Jharkhand şi Maharashtra.