Amenda colosală pe care o riscă cei care nu își înregistrează fosa septică până pe 26 noiembrie

Românii care deţin fose septice trebuie să se înscrie într-un registru de evidenţă până la data de 26 noiembrie 2022. Dacă nu o vor face riscă amenzi usturătoare, cu valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

11 nov. 2022, 22:53
Amenda colosală pe care o riscă cei care nu își înregistrează fosa septică până pe 26 noiembrie

Românii care au fosă septică sunt obligaţi ca până la finalul lunii noiembrie să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

Oamenii care nu își înregistrează fosa septică până pe 26 noiembrie riscă amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

„Pe 26 mai 2022, a intrat în vigoare un act normativ (HG 714/2002) prin care persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate. Conform HG 714/2002, deţinătorii foselor septice sunt obligaţi să se înscrie în registrul de evidenţă în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele deja construite şi conectate (adică până pe 26 noiembrie 2022).

Citiți și: Toţi românii care au fosă septică trebuie să facă asta. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei 

Obligaţia se aplică atât pentru fosele/bazine vidanjabile existente, cât şi în cazul celor care sunt în curs de construire. Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), respectiv primăriile localităţilor, au avut termen 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii să înfiinţeze aceste registre care pot fi organizate şi întreţinute şi în format on-line (electronic) şi au obligaţia de a le pune la dispoziţia autorităţii de gospodărire a apelor.

Controalele Gărzii Naţionale de Mediu vor viza conformarea sistemelor individuale adecvate, potrivit unei programări stabilite anual cu reprezentanţi ai primăriilor şi cu Administraţia Naţională Apele Române, pe baza monitorizării corpurilor de apă care evidenţiază deteriorări ale stării acestora.

În concluzie, dacă în urma sesizării de alterare a calităţii unor corpuri de apă (venită din partea ANAR) vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda Naţionala de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”, a anunțat Garda Națională de Mediu.

înscrierea în registrul de evidență se face printr-un formular pus la dispoziţie de primărie, care va fi completat fie online – pe site-urile instituţiilor, fie fizic – la sediile acestora”, au transmis reprezentații Gărzii Naţionale de Mediu pe Facebook.

Citiți și: Amenzi noi în Codul muncii. Angajatorii riscă sancţiuni ce pot ajunge la 8.000 de lei