Amendă de 3000 de lei pentru românii care nu completează formularul. Schimbări majore în noul an

Poliţia de Frontieră a precizat că persoana care nu are completat formularul digital de intrare în România - utilizat începând de luni - poate face acest lucru în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară, iar în caz contrar va fi primi o amendă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei.

02 ian. 2022, 14:51
Amendă de 3000 de lei pentru românii care nu completează formularul. Schimbări majore în noul an

Aproximativ 290.000 de persoane au generat formulare digitale de intrare în România, de la introducerea acestora, cele mai multe pentru punctul de trecere a frontierei din Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, a informat, vineri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

„Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, de la lansarea aplicaţiei https://plf.gov.ro şi până în această dimineaţă la ora 10,00, 287.487 persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF)”, se precizează într-un comunicat al GCS tramsims la finalul anului trecut

Formularul digital de intrare în România, obligatoriu de luni. Amenzi de 2-3000 de lei pentru cine încalcă regula

Sursa citată menţionează că cele mai multe persoane au completat formulare pentru punctele de trecere a frontierei din Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” – 67.177, PTF Nădlac – 27.491, PTF – 26.731, PTF Borş – 21.347 şi Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj – 15.998.

Începând cu 20 decembrie, toate persoanele care sosesc în ţară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană şi reglementat de Guvernul României.

În cazul în care formularul nu este completat în cele 24 de ore de la intrarea în ţară, persoana respectivă va primi o amendă între 2.000 şi 3.000 de lei.
Noi marcaje şi pentru certificatul Covid

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) anunţă că au fost implementate noile marcaje pe certificatele digitale UE COVID, conform noilor norme europene de codificare, care asigură, unitar în toate ţările, diferenţierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare şi cele emise în urma unei doze de rapel.

„În conformitate cu Decizia (UE) 2021/2301 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de modificare a specificaţiilor tehnice, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare a certificatelor de vaccinare. Noul cadru de reglementare european va asigura, unitar în toate ţările, diferenţierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare şi certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de STS.

Conform noilor specificaţii, certificatele de vaccinare se marcheză astfel:

  • 3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze;
  • 2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică.

Începând din 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind COVID-19 emise în România pentru certificatele de vaccinare ale persoanelor care au o doză Johnson&Johnson se schimbă marcajul european pentru diferenţierea dozelor suplimentare de rapel.

„Recomandăm persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson şi care au făcut doza de rapel (booster) să îşi genereze un nou certificat digital UE privind COVID pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pe noul certificat, la secţiunea „Numărul dintr-o serie de vaccinări / doze şi numărul total de doze din serie” va apărea 2/1”, precizează sursa citată.

Până la data de 24 decembrie, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind COVID-19, prin intermediul platformei https://certificat-covid.gov.ro dezvoltată de STS. Dintre acestea, 91% au reprezentat certificate de vaccinare împotriva COVID-19.

În comunicat se arată că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este în permanentă legătură cu autorităţile europene care administrează secţiunea tehnică a sistemului informatic pentru certificate digitale COVID-19 şi asigură implementarea la nivelul României a noilor reglementări europene şi naţionale venite în sprijinul cetăţenilor şi al personalului medical.