Amendă usturătoare pentru cei care beau bere în parc. Motivele pentru care să nu consumi alcool în public

Amendă dură pentru cei ce beau alcool pe domeniul public. O lege care reglementează interzicerea consumului de astfel de băuturi prevede sancțiuni de luat în seamă pentru cei ce nu respectă legea.

27 sept. 2023, 23:09
Amendă usturătoare pentru cei care beau bere în parc. Motivele pentru care să nu consumi alcool în public
Amendă usturătoare pentru cei care beau bere în parc. Motivele pentru care să nu consumi alcool în public

O amendă dură îi așteaptă pe cei care vor mai consuma alcool pe domeniul public. Această faptă este sancționată de Legea 61 însă multe amenzi au fost contestate în instanță. În unele cazuri amenzile au fost menținute, dar în multe alte situații amenda a fost transformată în avertisment.

Citește și: Schimbări majore în lege! Pentru cât timp își vor pierde permisul cei prinși la volan sub influența drogurilor sau a alcoolului

Amendă drastică pentru cei ce beau alcool pe domeniul public

Unul dintre procesele pentru consum de alcool pe domeniul public s-a judecat în Brașov. Un bărbat care a fost amendat cu 500 de lei pentru că a consumat alcool în fața unui supermarket a contestat sancțiunea în instanță, cerând transformarea sancțiunii în avertisment pentru că „recunoaște comiterea faptei” și pentru că „este o persoană cu posibilităţi materiale reduse, ce are şase copii minori în întreţinere”.

Judecătoria Brașov a admis cererea și a transformat amenda în avertisment, arătând că bărbatul „poate să-şi regleze conduita şi să nu mai săvârşească pe viitor astfel de fapte contravenţionale chiar şi în lipsa aplicării unei amenzi”. Într-un alt caz, un bărbat din Timișoara, care a consumat bere în Piața 700 din oraș, a fost amendat de Poliția Locală cu suma de 100 de lei, tot în baza Legii 61. Și în acest caz, judecătorii au transformat amenda în avertisment.

Altfel, legea care interzice consumul de alcool pe domeniul public este reglementată de art. 2 pct. 23 din Legea nr. 61/1991.

„Constituie contravenţie săvârşirea următoarei fapte, dacă nu este comisă în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiune: consumul de băuturi alcoolice în următoarele locuri publice: pe drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private, sau alte locuri prevăzute de lege.

În incinta acestor locuri publice se pot consuma băuturi alcoolice prin delimitarea unor spaţii special amenajate pentru consumarea băuturilor alcoolice, prin hotărârea conducerilor locurilor publice respective. Sunt exceptate localurile de alimentaţie publică şi turism, cum sunt: restaurante, baruri şi discoteci. În locurile publice enumerate se interzice cu desăvârşire consumul de băuturi alcoolice de către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani”, prevede articolul de lege.

Pentru nerespectarea legii, amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei.

Amenzi mari se dau și celor care vând alcool minorilor. Un nou proiect de lege depus în Senat, ce are în vedere modificarea aceleiași Legi 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, prevede introducerea de sancțiuni dure pentru persoanele fizice sau juridice care comercializează sau servesc băuturi alcoolice/produse din tutun persoanelor ce nu au împlinit încă 18 ani. În prezent, sancțiunea prevăzută este de 500 de lei, urmând ca, pe baza noii legi, aceasta să crească până la 10.000 de lei.

Citește și: Berea fără alcool poate influența rezultatul etilotestului? Ce spun specialiștii