Amendament PNL la Constituţie: Căsătoria este între un bărbat şi o femeie, dar familia nu se întemeiază exclusiv pe căsătorie

Liberalii au depus un amendament la iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, prin care elimină condiţia întemeierii familiei pe căsătorie, dar păstrează obligativitatea încheierii căsătoriei exclusiv între un bărbat şi o femeie.

01 mart. 2017, 14:29
Amendament PNL la Constituţie: Căsătoria este între un bărbat şi o femeie, dar familia nu se întemeiază exclusiv pe căsătorie

Potrivit amendamentului depus de PNL, articolul 48 alin (1) din Constituţie se modifică şi se completează, având următorul cuprins: ”Familia are dreptul la ocrotire din partea societăţii şi a statului, prin măsuri economice şi sociale, inclusiv prin încheierea căsătoriei. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat și o femeie, având la bază egalitatea între soţi, dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”, informează news.ro.

”Noţiunea de familie are un cuprins mult mai larg din perspectivă juridică decât simpla cuprindere a noţiunii de căsătorie. Faţă de aceste aspecte, am considerat că este necesară distincţia între noţiunea de «familie» şi cea de «căsătorie». Practic, dorim ca în Constituţie să fie precizată ocrotirea noţiunii de familie, chestiune care la ora aceasta este reglementată doar într-un act subsecvent Constituţiei, respectiv în Codul civil”, a explicat, pentru News.ro, deputatul PNL Gabriel Andronache, unul dintre iniţiatorii amendamentului.

Deputatul liberal a arătat că amendamentul depus de PNL ar permite legalizarea parteneriatului civil, ceea ce nu ar fi posibil dacă legea fundamentală ar fi modificată în sensul strict cerut de Coaliţia pentru familie.

”Propunerea iniţială ar genera un text constituţional ultraconservator, este evident lucrul acesta, pe când propunerea noastră permite şi o abordare modernă din perspectiva ultimelor generaţii de drepturi ale omului. Şi la ora aceasta Codul civil ar permite adoptarea unei reglementări în materia parteneriatului civil, care se referă atât la persoane heterosexuale, cât şi la eventuale minorităţi sexuale. Textul propus de noi nu împiedică adoptarea unor astfel de reglementări subsecvente. Am păstrat intenţia iniţiatorilor proiectului de revizuire a Constituţiei ca instituţia căsătoriei să fie uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie”, a mai declarat Gabriel Andronache.

Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei se află la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi, după ce va primi un raport, va fi trimisă în plen. Parlamentarii au decis ca Senatul să fie camera decizională în acest caz.

Potrivit iniţiativei cetăţeneşti, articolul 48 al legii fundamentale, cel care defineşte familia, ar urma să fie revizuit în sensul statuării că ”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.