Ameninţare teroristă în inima SUA: „Vom intra cu avionul în Capitoliu. Soleimani va fi răzbunat”

O amenințare referitoare la un avion care va intra miercuri în Capitoliul american, exact în ziua în care Congresul SUA validează votul de la alegerile prezidențiale, a putut fi auzită pe frecvența radio a controlorilor de trafic aerian din New York, informează CBS.

06 ian. 2021, 14:02
Ameninţare teroristă în inima SUA: „Vom intra cu avionul în Capitoliu. Soleimani va fi răzbunat”

Ameninţare teroristă în SUA. „Vom intra cu avionul în Capitoliu miercuri. Soleimani va fi răzbunat”, se aude într-un apel rostit de vocea sintetizată pe calculator a unui bărbat, informează Digi24.

Amenințarea face referire directă la fostul general iranian Qassem Soleimani, asasinat anul trecut de o dronă americană, moarte care a tensionat și mai mult relațiile dintre SUA și Iran și pe care șiiții irakieni au jurat să o răzbune.

FBI a refuzat să comenteze incidentul dar a menționat că „ia în serios toate amenințările cu violența sau pericolele la adresa siguranței publice”.

Deși guvernul SUA nu crede că un astfel de atac ar fi posibil, o anchetă a fost totuși declanșată, deoarece autorul sau autorii, încă anonimi, au reușit să intre pe frecvența radio prin care piloții comunică cu controlorii de trafic aerian ai Autorității Federale a Aviației Civile din SUA (Federal Aviation Administration – FAA), ceea ce constituie o breșă de securitate serioasă.

Ameninţare teroristă în SUA în ziua când Congresul validează rezultatul alegerilor

Congresul american se întruneşte miercuri, pentru a valida alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Procedura de validare în Congres ar urma să înceapă undeva după prânz, ora Washingtonului (ora 20:00, ora României). Congresmenii se vor reuni și vor deschide plicurile cu voturile din Colegiul Electoral, ajunse între timp la Washington. După cum se știe, 306 voturi i-au fost atribuite lui Joe Biden și 232 lui Donald Trump.

Ședința este condusă de vicepreședintele Mike Pence, în calitatea sa și de președinte al Senatului. Acesta se află acum în centrul atenției, pentru că Donald Trump ar vrea ca el să invalideze victoria lui Joe Biden.

Potrivit unor surse citate de CNN, vicepreședintele Mike Pence l-a informat marți pe președintele Donald Trump că nu are autoritatea de a bloca în Congres validarea victoriei lui Joe Biden. Pence i-a spus cu tact lui Trump că nu există prerogative pentru el în Constituție care să-i permită să blocheze procesul.

Citeşte şi: Kim Jong Un recunoaşte pentru prima dată o greşeală. Planul cincinal al Coreei de Nord a eşuat