Ameninţare TERORISTĂ MAXIMĂ în Franţa. Sunt posibile noi atacuri jihadiste

Ameninţarea cu producerea de noi atentate jihadiste este la nivel "maxim" în Franţa, a avertizat premierul Manuel Valls, duminică, precizând că "tot timpul" sunt dejucate tentative de atentate, între care două dintre acestea au fost anihilate în această săptămână, au informat autorităţile franceze.

11 sept. 2016, 10:33
Ameninţare TERORISTĂ MAXIMĂ în Franţa. Sunt posibile noi atacuri jihadiste

„În fiecare zi, serviciile de securitate, poliţie şi jandarmerie descoperă planuri de atentate teroriste, dezmembrează reţele irakiano-siriene”, a declarat şeful guvernului francez, Manuel Valls într-un interviu la emisiunea „Grand rendez-vous” difuzată pe Europe 1/iTELE/Les Echos.

„Ameninţarea este maximă, după cum am observat în ultimele zile, în ultimele ore şi chiar în momentul în care vorbim acum”, a continuat Valls, vorbind despre descoperirea recentă a unei maşini în care se aflau două butelii de gaz şi care fusese abandonată în centrul Parisului, după o săptămână de la arestarea unor suspecţi terorişti. Primul dintre aceştia a fost audiat de autorităţile franceze şi expulzat din Franţa sâmbătă seara, în cadrul unei duble anchete privind un atentat eşuat cu maşină-capcană, la Paris şi al unui alt „atac iminent” în care erau implicat un comandou de femei jihadiste.

Citeşte şi Sarkozy cere o măsuri mai dure pentru suspecţii de terorism

Premierul francez a estimat la aproximativ 15.000 persoanele radicalizate din Franţa, această estimare bazându-se pe cele mai recente bilanţuri ale „filierelor” jihadiste. În continuare, Valls a detaliat subiectul afirmând că în Franţa, la ora actuală, sunt „aproximativ 700 de jihadişti francezi şi rezidenţi care luptă în prezent în Siria şi Irak”, precizând că această cifră include şi „275 de femei şi mai mute zeci de minori”.

Valls a mai informat că au fost lichidaţi până acum, în Irak şi Siria, 196 de jihadişti cetăţeni francezi şi rezidenţi. Pe teritoriul Franţei, 1.350 de persoane vizate de anchete pentru terorism sunt încarcerate, 293 dintre acestea având legături directe cu filiere teroriste, a mai preciat Manuel Valls, fost ministru de Interne. El a adăugat că „se poate considera că sunt aproximativ 15.000 de persoane aflate sub urmărire, bănuite că sunt într-un proces de radicalizare”.