Ameninţarea Coreei de Nord pentru 10 aprilie. Suntem în pragul unui război?

Coreea de Nord a repetat marţi ameninţarea cu declanşarea unui război "termonuclear" în Peninsula Coreea şi i-a îndemnat pe străinii prezenţi pe teritoriul sud-coreean să ia în calcul plecarea lor din această ţară. 10 aprilie e data până la care ambasadele ar fi trebuit să se retragă, dar nici o ţară nu a considerat că măsura este necesară, inclusiv România. 
Filip Stan
09 apr. 2013, 16:42
Ameninţarea Coreei de Nord pentru 10 aprilie. Suntem în pragul unui război?

„Peninsula coreeană se îndreaptă către un război termonuclear”, a apreciat Comitetul Nord-Coreean pentru Pace în regiunea Asia-Pacific, într-un comunicat difuzat de agenţia de presă oficială KCNA.

În caz de război, nu vrem ca străinii care trăiesc în Coreea de Sud să fie expuşi”, continuă Comitetul, un organ de propagandă al regimului de tip stalinist, îndemnând „toate organizaţiile străine, întreprinderile şi turiştii să pună la punct măsuri de evacuare”.

Phenianul, care a instalat recent două rachete cu rază medie de acţiune pe coasta de est, a anunţat vineri că nu poate să mai garanteze securitatea misiunilor diplomatice din capitală începând de la 10 aprilie.

Niciuna dintre ţările care au misiuni diplomatice la Phenian nu a apreciat totuşi ca necesară, pentru moment, măsura evacuării personalului.

Ambasada României la Phenian îşi continuă activitatea, a precizat duminică Ministerul român al Afacerilor Externe, dând asigurări că monitorizează atent evoluţiile din Peninsula Coreeană şi evaluează permanent securitatea misiunii diplomatice.

Statele Unite au anunţat că nu vor doborî o rachetă balistică lansată de Coreea de Nord decât dacă aceasta ar reprezenta o ameninţare pentru aliaţi sau pentru teritoriul american, potrivit amiralului Sam Locklear, comandantul forţelor americane din regiunea Asia-Pacific.

„Nu durează mult timp să stabilim unde ar cădea o astfel de rachetă”, a explicat comandantul american, precizând că nu va recomanda doborârea unei rachete care nu ar constitui o ameninţare.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, se va deplasa joi în Coreea de Sud, o vizită programată de mult timp care intervine în contextul tensiunilor generate de Coreea de Nord, anunţă şi Alianţa Nord-Atlantică.

Rasmussen se va întâlni joi şi vineri cu principalii lideri sud-coreeni, inclusiv cu preşedintele Park Geun-hye. „Este vorba de o vizită planificată de mult timp care se va referi în principal la parteneriatul dintre NATO şi Coreea de Sud”, a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

China a îndemnat, de asemenea, ca securitatea populaţiei să primeze şi a avertizat în privinţa haosului din Peninsula Coreeană, unde Phenianul continuă să intensifice tensiunile.

„Peninsula Coreeană se află în apropierea Chinei. China nu vrea haos”, a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

China, singurul aliat al Coreei de Nord, apărând oficial pacea, stabilitatea şi denuclearizarea Peninsulei Coreene, a votat recentele sancţiuni adoptate împotriva Phenianului.

Peninsula Coreeană se confruntă cu o intensificare a tensiunilor după lansarea reuşită a unei rachete nord-coreene, în decembrie 2012, considerată de occidentali, Seul şi Tokyo drept un test balistic.

În plus, situaţia a fost agravată de efectuarea unui al treilea test nuclear, în februarie, şi de manevrele militare comune în curs ale Statelor Unite şi Coreei de Sud.

Principalele momente ale tensiunilor din Coreea

2011

19 decembrie – Kim Jong-Un a fost desemnat, la mai puţin de 30 de ani, liderul regimului de la Phenian, după decesul tatălui său, Kim Jong-II.

2012

– 29 februarie: Coreea de Nord a acceptat suspendarea activităţilor nucleare şi balistice în schimbul unui ajutor alimentar american, dar a renunţat la acest angajament după câteva luni.

– 12 decembrie: Coreea de Nord a lansat o rachetă de tip Unha-3 destinată, conform regimului, să plaseze pe orbită un satelit civil. Comunitatea internaţională a denunţat un test balistic.

2013

– 12 februarie: Coreea de Nord a efectuat al treilea test nuclear, superior celor precedente (din 2006 şi 2009).

– 25 februarie: Park Geun-Hye, aleasă preşedinte al Coreei de Sud, a avertizat că nu va tolera nici cea mai mică provocare din partea Coreei de Nord.

– 7 martie: Coreea de Nord a ameninţat că există riscul unui război termonuclear, ameninţând Washingtonul cu un atac nuclear preventiv.

– 8 martie: Coreea de Nord a anunţat anularea acordului de neagresiune cu Sudul.

– 11 martie: Coreea de Sud şi Statele Unite au iniţiat manevre militare comune.

– 15 martie: Statele Unite au consolidat dispozitivul de apărare antirachetă.

– 18 martie: Pentagonul a trimis bombardiere de tip B-52 care au survolat Coreea de Sud.

– 21 martie: Coreea de Nord a ameninţat că va ataca baze americane din Japonia şi de pe Insula Guam.

– 28 martie: Două bombardiere americane de tip B-2 au participat la o misiune de antrenament în Coreea de Sud.

– 30 martie: Coreea de Nord a anunţat că este în stare de război cu vecinii din sud.

– 2 aprilie: Coreea de Nord a anunţat că va reporni un reactor nuclear oprit în 2007 şi a consolidat dispozitivul de rachete pe coasta de est.

– 3 aprilie: Phenianul a împiedicat accesul angajaţilor sud-coreeni în complexul industrial de la Kaesong, simbolul cooperării intercoreene.

– 4 aprilie: Statele Unite au instalat un sistem antirachetă pe Insula Guam.

– 6 aprilie: Washingtonul a amânat testarea unei rachete intercontinentale care urma să fie lansată de la o bază din California.

– 8 aprilie: Coreea de Sud susţine că are indicii privind pregătirea de către Coreea de Nord a unui nou test balistic.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Animalul rar care a fost observat în mai multe locuri din România. Atacă pescărușii și are un comportament asemănător piraților
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”