Ameninţări de război. Se va reuni Consiliul de Securitate al ONU

Pakistanul cere convocarea unei reniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema situaţiei din Kashmir

14 aug. 2019, 04:12
Ameninţări de război. Se va reuni Consiliul de Securitate al ONU

Pakistanul a cerut marţi ONU să convoace o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate în contextul escaladării tensiunilor între Islamabad şi New Delhi în privinţa statului Jammu şi Kashmir administrat de India, relatează dpa.

„Situaţia prezintă o ameninţare iminentă pentru pacea şi securitatea internaţională”, a scris ministrul de externe pakistanez Shah Mehmood Qureshi într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate.

În scrisoarea consultată de dpa, Qureshi pretinde că decizia de a revoca statutul special constituţional al Kashmirului pe 5 august a fost „un mod de a justifica aderarea sa discutabilă la India”.

„Există, de asemenea, un pericol actual ca India să provoace un alt conflict cu Pakistanul pentru a distrage atenţia de la recentele sale acţiuni în statul ocupat Jammu şi Kashmir”, a adăugat Qureshi.

Guvernul indian a revocat articolul 370 din Constituţia Indiei, care acorda regiunii disputate autonomie, cu excepţia chestiunilor de politică externă, apărare şi comunicaţii.

Decizia a împărţit fostul stat Jammu şi Kashmir în două teritorii administrate federal.