AMENZI ANPC pentru apă îmbuteliată "de 7 ori mai bună" sau care "reduce procesul de îmbătrânire"

Publicat: Joi, 06 August 2015 19:41 // Actualizat: Joi, 06 August 2015 19:44 // Sursa: romaniatv.net

Inspectorii ANPC au aplicat amenzi de peste 900.000 de lei comercianţilor de apă îmbuteliată, pentru mai multe neconformităţi, inclusiv utilizarea, pe etichete, a unor caracterizări ca "recomandată în curele de slăbire", "puternic antioxidant" sau "hidratează mult mai bine decât apa obişnuită".

Foto: magazinsalajean.ro

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au desfăşurat, în perioada 15 - 30 iunie, o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale şi a apelor de izvor.

Au fost controlaţi 827 operatori economici (71 distribuitori, 679 magazine, 55 staţii de distribuţie carburanţi şi 22 producători) constatându-se abateri la 464 (peste 56%) dintre aceştia.A fost verificată o cantitate de circa 1.847.119 litri apă minerală naturală şi apă de izvor, constatându-se că 354.533 litri (peste 19%) din cantitatea controlată nu respecta prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor.

Comisarii ANPC au dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 12.769 litri de apă minerală şi de izvor, în valoare de 11.438 lei, care avea caracteristici organoleptice neconforme, era depozitată în condiţii improprii (la o temperatură peste cea impusă de producători şi sub acţiunea directă a razelor solare) sau care prezenta data durabilităţii minimale depaşită.

Totodată, s-au dispus oprirea temporară de la comercializare a 84.694 litri de apă minerală şi de izvor, în valoare de 115.202 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, şi aplicarea a 487 sancţiuni contravenţionale constând în 326 amenzi, însumând 902.200 lei, şi 161 avertismente.

Potrivit ANPC, 17% din canitatea de apă îmbuteliată controlată prezenta deficienţe de informare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit.

Totodată, a fost sancţionată utilizarea pe etichete a unor termeni, denumiri, caracterizări ce nu au putut fi probate, mentiuni care nu sunt aprobate de Comisia Europeana şi care contravin Regulamentul UE nr. 432/2012 de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare (apă "de 7 ori mai bună", "Hidratează mult mai bine decât apa obişnuită", "Creşte imunitatea organismului", "Este un puternic antioxidant", "Scade colesterolul", "Reduce procesul de îmbătrânire" sau "Recomandată în curele de slăbire").

Comisarii ANPC au mai depistat înscrisuri incorecte, inexacte, de natură să favorizeze confundarea produselor cu apele minerale naturale - produse care nu se regăseau în Lista apelor minerale naturale, ape carbozificate care conţineau în denumirea comercială sintagma "apă minerală naturală", apa minerală pe a cărei etichetă nu era menţionată sursa.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
amenzi ANPC ANPC apă îmbuteliată apă potabilă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 aug 19:58
Votează email 0 email
...caracterizări ca “recomandată în curele de slăbire”, “puternic Citește mai departe… Mai mult: romania tv Related

...
1
EUR
4.8419
RON
Ultimele joburi adaugate
24 H