AMENZI de care sigur nu ştii. Cât scoţi din buzunar dacă te cerţi pe stradă sau mâzgăleşti un gard

Săvârşirea în public de gesturi obscene, aruncarea cu obiecte de orice fel în clădiri sau mijloacele de transport, refuzul de a părăsi un local după ora de închidere sau provocarea unui scandal într-un loc public constituie contravenţii şi se pedepsesc cu amenzi care pornesc de la 100 de lei şi pot ajunge până la 3.000 de lei. RomaniaTV.net a consultat legile şi hotărârile Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi a enumerat câteva dintre faptele care constituie contravenţie şi îţi pot goli portofelul.

19 sept. 2015, 05:20
AMENZI de care sigur nu ştii. Cât scoţi din buzunar dacă te cerţi pe stradă sau mâzgăleşti un gard

Legea nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice cuprinde acţiuni despre care probabil nu ştiai că sunt considerate contravenţii şi se pedepsesc cu amenzi usturătoare.

De exemplu, săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţa împotriva persoanelor se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.000 de lei.

Dacă arunci asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corosive sau care murdăresc rişti să primeşti o amendă de la 100 la 500 de lei.

Întreruperea curentului electric sau stingerea, fără drept, a lămpilor ce servesc la iluminatul public pe străzi, în parcuri, săli de spectacol sau în alte locuri publice se pedepseşte, de asemenea, cu amendă de la 200 la 1.000 de lei.

Pentru scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum si dezlipirea sau distrugerea, fara drept, a reclamelor, anunturilor si afiselor legal expuse se aplică amendă de la 100 la 500 de lei.

Şi deteriorarea, ridicarea sau mutarea semnelor sau indicatoarelor de orientare turistică şi rutieră ori a celor care semnalează existenţa unui pericol pentru viaţa persoanelor se pedepseşte cu amendă de la 200 la 1.000 de lei.

Dacă îţi laşi animalul care poate prezenta pericol public în libertate ori fără supraveghere trebuie să fii dispus să te lipseşti de o sumă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

Bucureştenii care provoacă ori participă la un scandal în locuri sau localuri publice sunt buni de plată. Amenda porneşte de la 200 de lei şi poate ajunge până la 1.000 de lei.

Refuzul consumatorului de a părăsi un local public în care se consumă băuturi alcoolice, după ora de închidere sau la cererea unui salariat al localului se pedepseşte cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Consumul de băuturi alcoolice in parcuri, stadioane si terenuri sportive, institutii culturale, sali de spectacole, institutii sau unitati economice, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Şi HCGMB nr. 120/2010, privind aprobarea Normelor de salubrizare şi igienizare ale Municipiului Bucureşti prevede o listă lungă de contravenţii care se sancţionează cu amenzi.

Una dintre ele este aruncarea biletelor de călătorie, a resturilor de ţigări, a hârtiilor şi a altor tipuri de deşeuri pe domeniul public ori în locuri publice sau din autovehicule. Acest gest des întâlnit în Bucureşti ar trebui să se pedepsească cu amenzi cuprinse în 200 şi 500 de lei.

Persoanele care pe timp de iarnă nu îndepărtează ţurţurii de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului imobilului pe care îl deţine în proprietate în maximum 24 de ore sunt şi ele bune de plată. Amenda pentru neîndepărtarea ţurţurilor care pun în pericol siguranţa trecătorilor porneşte de la 200 de lei şi poate ajunge la 500 de lei.

Persoanele fizice au obligaţia să păstreze curăţenia trotuarelor, arterelor de circulaţie, cât şi a parcurilor, locurilor de joacă pentru copii, pieţelor şi a altor locuri publice, fiind interzisă aruncarea sau depozitarea deşeurilor menajere sau de altă natură în zonele menţionate. În acest sens, aruncarea cojilor de seminţe în parcuri şi în locurile de joacă pentru copii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 200 de lei la 500 de lei.

Bucureştenii care îşi aruncă zăpada din curţi pe trotuare, carosabil, in intersectii sau spatii verzi pot fi, de asemenea, amendaţi cu sume cuprinse între 200 şi 500 de lei.

Şi distrugătorii mobilierului stradal, a monumentelor şi statuilor aflate pe domeniul public sunt nevoiţi să scoată din buzunar între 500 şi 2.000 de lei. Tot aceeaşi sumă o vor plăti şi cetăţenii care nu-şi înlocuiesc jgheaburile şi burlanele degradate.

Abandonarea sau depozitarea deşeurilor provenite din construcţii şi demolări pe domeniul public sau privat se pedepseşte şi ea cu amendă contravenţională între 1.000 şi 3.000 de lei.

Posesorii de animale de companie trebuie să detina asupra sa materialele necesare (faras, matura, punga, etc) pentru curatarea locului şi evacuarea dejectiilor fiziologice; sa nu permita accesul animalelor de companie pe spatiile verzi din parcuri, gradini publice şi cele aferente ansamblurilor de locuinţe, in spatiile de joacă amenajate pentru copii, in magazine si piete de desfacere a produselor agroalimantare. În caz contrar, poliţiştii locali îi pot sancţiona legal cu amendă de la 200 la 500 de lei. Aceeaşi amendă o primesc şi cetăţenii care nu îşi ţin câinii agresivi în lesă şi cu botniţă.

Dacă siguranţa cetăţenilor în timpul plimbării pe domeniul public este pusă în pericol, posesorii animalelor de companie agresive vor fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 1000 şi 3000 de lei.