AMENZI de până la 25.000 lei și activitatea OPRITĂ 6 luni pentru producătorii și magazinele care vând miere din înlocuitori

Producătorii, dar și magazinele care pun pe piață miere și produse apicole pentru consum, știind că acestea sunt obținute din înlocuitori, vor primi amenzi de până la 25.000 de lei, iar autorizația de funcționare le va fi suspendată 6 luni. România a ajuns pe primul loc la producția de miere în Uniunea Europeană, dar în ultima perioadă au apărut în mediul virtual tot mai multe informații despre mierea contrafăcută, care s-ar găsi în diferite lanțuri de magazine.
Alina Costache
22 feb. 2017, 09:21
AMENZI de până la 25.000 lei și activitatea OPRITĂ 6 luni pentru producătorii și magazinele care vând miere din înlocuitori

Pe acest fond, la nivelul Parlamentului a fost pregătit acum un proiect cu noi reglementări prin care să fie evitată falsificarea mierii cu diferite adaosuri, în special artificiale, și să fie stabilite condițiile în care mierea poate fi etichetată ca „produs românesc”.

Parlamentarii arată că mierea este un produs usor de falsificat, cea mai uzată tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole.

„Mai grav este însă când consumatorul este înșelat prin comercializarea unui produs care conține sau nu miere alături de glucoză industrială obținută prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi. Acest tip de glucoză în stare lichidă are un gust aproape identic cu cel al mierii si este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză privează consumatorii de beneficiile mierii naturale si poate pune în pericol sănătatea”, arată autorii proiectului de lege.

Aceștia enumeră și alte modalități de falsificare a mierii prin adaos de zahăr invertit, sirop de porumb si melasă; zaharină, caramel sau aspartan; amidon, gelatină si albus de ou; conservanți sau, indirect, prin hrănirea albinelor cu zahăr, sirop invertit în glucoză și alte substanțe.

Inițiatorii proiectului mai afirmă că România este invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică.

„Este un blocaj care persistă încă din anul 2015. Cauza este intrarea pe piața europeană cu tot felul de surogate, marfă ieftină provenită din China, Mexic, Argentina și, mai nou, acceptul de a intra miere din Ucraina, care produce peste 70.000 de tone în fiecare an. În România ar exista prețuri corecte la miere dacă nu ar intra miere la jumătate de preț din alte țări, miere surogat care se amestecă cu mierea românească”, explică autorii inițiativei.

Prin propunerea legislativă anexată, aceștia vor să stopeze și amestecul mierii românești cu „tot felul de falsuri care vin din import”.

Proiectul prevede, astfel, că apicultorii și comercianții sunt obligați să afișeze vizibil țara de origine sau locul de proveniență a mierii și a produselor apicole. Obligația este aplicată inclusiv marilor comercianți.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mentiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% ca materie primă miere și produse apicole, conform directivei europene în domeniu.

Totodată, „dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea „Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție „Produs natural” de 100% miere ca materie primă provenită din exploatații apicole din România”, prevede proiectul.

Pentru mierea și produsele apicole provenite din comunitatea europeană sau țări terțe, amestecurile acestora cu produse apicole autohtone se vor menționa respectând prevederile din Directiva 2001/110/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind mierea.

Sursa: profit.ro

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Fără aceste documente nu poți intra în cabina de vot
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Metamfetamină în loc de cafea. Germania a umplut Europa de droguri și arme
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile