AMENZI de până la 25.000 lei și activitatea OPRITĂ 6 luni pentru producătorii și magazinele care vând miere din înlocuitori

Producătorii, dar și magazinele care pun pe piață miere și produse apicole pentru consum, știind că acestea sunt obținute din înlocuitori, vor primi amenzi de până la 25.000 de lei, iar autorizația de funcționare le va fi suspendată 6 luni. România a ajuns pe primul loc la producția de miere în Uniunea Europeană, dar în ultima perioadă au apărut în mediul virtual tot mai multe informații despre mierea contrafăcută, care s-ar găsi în diferite lanțuri de magazine.

22 feb. 2017, 09:21
AMENZI de până la 25.000 lei și activitatea OPRITĂ 6 luni pentru producătorii și magazinele care vând miere din înlocuitori

Pe acest fond, la nivelul Parlamentului a fost pregătit acum un proiect cu noi reglementări prin care să fie evitată falsificarea mierii cu diferite adaosuri, în special artificiale, și să fie stabilite condițiile în care mierea poate fi etichetată ca „produs românesc”.

Parlamentarii arată că mierea este un produs usor de falsificat, cea mai uzată tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole.

„Mai grav este însă când consumatorul este înșelat prin comercializarea unui produs care conține sau nu miere alături de glucoză industrială obținută prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi. Acest tip de glucoză în stare lichidă are un gust aproape identic cu cel al mierii si este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză privează consumatorii de beneficiile mierii naturale si poate pune în pericol sănătatea”, arată autorii proiectului de lege.

Aceștia enumeră și alte modalități de falsificare a mierii prin adaos de zahăr invertit, sirop de porumb si melasă; zaharină, caramel sau aspartan; amidon, gelatină si albus de ou; conservanți sau, indirect, prin hrănirea albinelor cu zahăr, sirop invertit în glucoză și alte substanțe.

Inițiatorii proiectului mai afirmă că România este invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică.

„Este un blocaj care persistă încă din anul 2015. Cauza este intrarea pe piața europeană cu tot felul de surogate, marfă ieftină provenită din China, Mexic, Argentina și, mai nou, acceptul de a intra miere din Ucraina, care produce peste 70.000 de tone în fiecare an. În România ar exista prețuri corecte la miere dacă nu ar intra miere la jumătate de preț din alte țări, miere surogat care se amestecă cu mierea românească”, explică autorii inițiativei.

Prin propunerea legislativă anexată, aceștia vor să stopeze și amestecul mierii românești cu „tot felul de falsuri care vin din import”.

Proiectul prevede, astfel, că apicultorii și comercianții sunt obligați să afișeze vizibil țara de origine sau locul de proveniență a mierii și a produselor apicole. Obligația este aplicată inclusiv marilor comercianți.

Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mentiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% ca materie primă miere și produse apicole, conform directivei europene în domeniu.

Totodată, „dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea „Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție „Produs natural” de 100% miere ca materie primă provenită din exploatații apicole din România”, prevede proiectul.

Pentru mierea și produsele apicole provenite din comunitatea europeană sau țări terțe, amestecurile acestora cu produse apicole autohtone se vor menționa respectând prevederile din Directiva 2001/110/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind mierea.

Sursa: profit.ro