Amenzi de până la 8.000 lei pentru bucureştenii care nu întreţin faţadele imobilelor din centru

Deţinătorii imobilelor din centrul Capitalei vor fi obligaţi să refacă şi să întreţină faţadele acestor clădiri, cei care nu vor face lucrările necesare urmând să fie amendaţi cu până la 8.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB pentru creşterea calităţii arhitecturale a clădirilor.

13 mai 2013, 17:43
Amenzi de până la 8.000 lei pentru bucureştenii care nu întreţin faţadele imobilelor din centru

Arhitectul şef al Capitalei, Gheoghe Pătraşcu, a explicat că proiect de hotărâre este făcut „în spiritul Legii 153”, având în vedere că faţadele clădirilor sunt o problemă în Bucureşti „şi în România, în general”, potrivit Mediafax.

„Cred că, într-o ţară normală, nici nu ar fi nevoie de această lege, pentru că ţine de bunul simţ, până la urmă, de regimul proprietăţii, având în vedere că proprietarul este obligat să-şi întreţină proprietatea şi, inclusiv, faţada imobilului. Dar, având în vedere experienţa post-decembristă a României, a fost necesară această intervenţie, pentru a sublinia, de fapt, necesitatea de întreţinere a faţadelor”, a declarat, luni, arhitectul şef al Capitalei.

Citeşte şi Reguli noi de la Primăria Capitalei: Fără aparate de aer condiţionat şi culori ţipătoare pe blocuri

Potrivit lui Pătraşcu, în momentul în care o faţadă va intra în reabilitare, se va lua „o hotărâre tehnică particularizată pentru fiecare proprietar”, iar cei care şi-au construit singuri balcoane sau alte anexe, precum şi cei care au amplasat fără autorizaţie diferite instalaţii cum ar fi antenele de satelit şi aparatele de aer condiţionat vor fi obligaţi să le demoleze sau să le înlăture.

„Aceste măsuri, în mare lor majoritate, sunt prevăzute în avizul de urbanism. Nu este o noutate, doar că nu se aplică. Acum există şi suportul să se dea amenzi. Deci nu este o iniţiativă neapărat a Primăriei Capitalei, ci este vorba de aplicarea unei legi. Ne propunem să facem oarecare ordine în această zonă a faţadelor, nu neapărat brutală, ci în timp. Pe măsură ce se fac lucrări la faţade, vom respecta nişte reguli mai stricte decât până acum”, a mai spus Pătraşcu.

Proiectul de hotărâre al regulamentului de intervenţie cu privire la reabilitarea faţadelor se află în dezbatere publică până la 24 mai.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat AICI