Amenzi imense pentru folosirea navigației pe telefon la volan. Ce trebuie să știe românii din Marea Britanie

Codul rutier britanic are mai multe reguli privind obstrucționarea parbrizelor și utilizarea telefoanelor mobile care afectează orice șofer care se bazează pe o anumită formă de software de hărți pentru a urmări drumurile din Marea Britanie.
Filip Stan
06 apr. 2023, 20:39
Amenzi imense pentru folosirea navigației pe telefon la volan. Ce trebuie să știe românii din Marea Britanie

În Marea Britanie nu există reguli specifice de conducere care să spună unde puteți și nu vă puteți pune navigatorul prin satelit sau smartphone-ul în mașină.

Cu toate acestea, plasarea unui navigator prin satelit la linia ochilor în timp ce conduceți sau oriunde altundeva vă poate împiedica vederea asupra drumului din față, ar putea fi văzută ca o infracțiune de conducere de către poliție, potrivit publicației Ziarulromanesc.net.

Codul Rutier prevede că parbrizele și geamurile trebuie menținute curate și fără obstacole pentru vedere.

Dacă sunteți prins de poliție în timp ce țineți un telefon mobil, indiferent dacă îl utilizați pentru a efectua un apel sau pentru a folosi o aplicație de navigație prin satelit, este posibil să fiți urmărit penal pentru că ați folosit un telefon mobil portabil în timp ce conduceți.

Aceasta presupune o penalizare de 200 lire sterline și 6 puncte de penalizare. Singura excepție de la această regulă este dacă sunați la 999 sau 112 în caz de urgență și nu vă puteți opri.

Dacă infracțiunea este considerată suficient de gravă, ați putea fi dus în instanță, unde vi se poate interzice în totalitate să conduceți și să fiți amendați cu maximum 1.000 de lire sterline.

Aceeași lege se aplică și pentru ținerea unui navigator prin satelit în timp ce conduceți un vehicul și se aplică chiar dacă sunteți oprit la semafoare, stați la coadă în trafic sau supravegheați un șofer care învață.

Citește și: Sărăcie extremă în Europa: bătrânică lihnită, prinsă în timp ce fura mâncare. Cum au reacționat polițiștii

De asemenea, ați putea fi expus riscului de urmărire penală pentru conducere neglijentă dacă se constată că conducerea dumneavoastră este afectată ca urmare a utilizării unui dispozitiv de navigare prin satelit, indiferent dacă este sau nu în mână.

Aceasta se pedepsește cu o amendă maximă nelimitată și de la trei până la nouă puncte de penalizare.

Ținerea telefonului atunci când suni pe cineva nu este permisă și reprezintă un pericol pe drumuri, dar apelurile pot fi efectuate atunci când sunteți pe drum doar dacă se utilizează un set cu căști hands free.

Nu ar trebui să țineți telefonul pentru a răspunde la apel, chiar dacă acest lucru înseamnă că îl puteți avea în poală pe difuzor.

Utilizați o conexiune Bluetooth la mașină pentru a accepta un apel sau pentru a vă conecta telefonul la tabloul de bord.

Interzisă conducerea cu navigator satelitar – În timp ce legea este clară cu privire la interzicerea utilizării unui dispozitiv portabil în timpul conducerii, programarea unui navigator prin satelit sau a unei aplicații pentru smartphone care este montat pe parbriz sau pe tabloul de bord este mai puțin bine definită.

Merită amintit, totuși, că regula 149 din Codul Rutier prevede că un șofer trebuie să exercite controlul corespunzător asupra vehiculului său în orice moment.

Utilizarea echipamentului hands-free este, de asemenea, considerată că vă distrage atenția de la drum, ceea ce vă poate face pasibil de acuzația de conducere neglijentă.

Pentru a rămâne în siguranță, se recomandă să opriți întotdeauna într-un loc sigur înainte de a încerca să programați sau să manipulați în alt mod smartphone-ul sau dispozitivul de navigație prin satelit.

Citește și: Caz de cascadorii râsului! Șeful IPJ Mehedinți a concurat singur pentru un post de adjunct, dar a luat nota 1 la examen

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri