Amenzi mai mari pentru şoferii indisciplinaţi în trafic. O nouă lovitură pentru buzunarele românilor

09 10. 2022, 09:42

După scumpirile la carburanţi, şoferii ar mai putea primi o nouă lovitură financiară. Este vorba despre amenzi. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat creşterea salariului minim brut pe economie. Se vorbeşte despre creşterea acestuia la valoare de 3.000 lei din 2023. În aceste condiţii, de anul viitor ar putea creşte şi amenzile rutiere.

Citește și Monica Macovei, implicată într-un accident rutier în Mangalia. Un motociclist este grav rănit

Codul Rutier arată ca punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut

Calcularea punctului de amendă este strâns legată de valoarea salariului minim brut pe economie. Mai exact, valoarea punctului de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim pe economie. Punctul de amendă ar putea creşte de la 145 lei cât este în prezent, la 300 lei, asta dacă nu va fi luată din nou decizia de a îngheţa valoarea lui, aşa cum se întâmplă de mai mulţi ani.

În România sunt nu mai puțin cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice.

Citeşte şi: El este tânărul ucis de un șofer de 80 de ani care a întors pe linie dublă continuă în Mamaia. Dani nu a avut nicio şansă

În prezent, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de 4.460 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 22.300 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt:

clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă

Din 2023, majorarea salariului minim pe economie ar putea determina creşterea amenzilor rutiere.