COD RUTIER 2019. Amenzi uriaşe pentru biciclişti, se ajunge şi la 1000 de lei. Decizia de ultimă oră a Parlamentului

COD RUTIER 2019. Un proiect de lege adoptat, miercuri, de Camera deputaților, arată că amenzile aplicate bicicliștilor vor fi încadrate într-o clasă mai mică de sancțiuni și, prin urmare, vor scădea considerabil. Doar pentru o parte dintre contravenții.

28 nov. 2019, 09:48
COD RUTIER 2019. Amenzi uriaşe pentru biciclişti, se ajunge şi la 1000 de lei. Decizia de ultimă oră a Parlamentului

COD RUTIER 2019. Propunerea legislativă privind circulaţia pe drumurile publice trebuie aprobată de președintele statului pentru aprobare și publicată în Monitorul Oficial, scrie dcbusiness.ro.

Inițiativa legislativă prevede ca amenzile contravenționale pentru bicicliști să treacă de la clasa de sancțiuni III la II, ceea ce înseamnă o scădere a amenzilor de la șase-opt puncte-amendă la patru-cinci. În prezent, amenzile contravenționale aplicate bicicliștilor sunt cuprinse între 870 și 1.160 de lei, iar după schimbarea clasei de sancțiuni acestea vor fi cuprinse între 580 și 725 de lei.

Citeşte şi Biciclişti din Bucureşti denunţă scăderea siguranţei pe drumurile publice. „Şi pe biciclişti îi aşteaptă cineva acasă!”

Măsura nu vizează toate sancțiunile contravenționale aplicate bicicliștilor. Nu se reduc amenzile pentru nerespectarea regulilor privind dotarea bicicletelor pentru a circula pe timp de noapte, a circulației pe autostrăzi, dar nici celor care nu au bicicletele dotate și cu alte sisteme și dispozitive, care nu respectă indicațiile polițistului.

Spre exemplu, cei care merg noaptea și folosesc biciclete care nu dispun de mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente ori nu au un sistem de frânare sau direcție eficace, nu au claxon sau remorca atașată bicicletei nu este semnalizată corespunzător, etc, vor primi aceleași amenzi ca în prezent, cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Potrivit Codului rutier, clasele de sancțiuni ale contravențiilor sunt următoarele:

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

– clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;

-clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

-clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Contravențiile prevăzute la clasele de sancțiuni I-IV se aplică persoanelor fizice, iar clasa a V-a de sancțiuni se aplică exclusiv persoanelor juridice.