Amenzi pentru mai multe instituţii din Piteşti şi un angajat al Prefecturii Călăraşi

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, miercuri, amendarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, a două secții de poliție, dar și a Hotelului Muntenia din același oraș, cu câte 6.000 de lei, deoarece nu au accesibilizat clădirile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

15 iun. 2016, 17:03
Amenzi pentru mai multe instituţii din Piteşti şi un angajat al Prefecturii Călăraşi

Un angajat al Prefecturii Călărași a fost amendat cu 5.000 de lei pentru o declarație făcută la adresa unei colege, consilier pe problematica romilor. Aceeași amendă a fost aplicată și instituției primarului din Sibiu, pentru refuzul de a promova investiții de infrastructură pentru comunitatea de romi.

Hotelul Muntenia din Pitești, secțiile de poliție nr. 1 și nr. 3 din Pitești, precum și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești au fost amendate pentru neaccesibilizarea clădirilor și a toaletelor din incinta lor, precum și pentru neasigurarea unor locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Potrivit Agerpres, CNCD a discutat, în acest context, și despre Judecătoria Pitești, fără a aplica însă o amendă, deoarece această instituție a primit deja o sancțiune cu amendă contravențională din partea Inspecției Sociale din cadrul Ministerului Muncii.

În aceeași ședință, s-a decis amendarea cu 5.000 de lei a unui angajat al Prefecturii Călărași.

„Afirmația ‘Cioară puturoasă, du-te la muncă!’, făcută de un angajat al Prefecturii Călărași la adresa colegei, consilier pe problematica romilor, reprezintă discriminare conform art. 2 alin. 1 și art. 15 din OG nr. 137/ 2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, precizează CNCD.

O amendă de 5.000 lei a fost aplicată și pentru: „Refuzul instituției primarului din Sibiu de a promova investiții de infrastructură (apă potabilă, canalizare, drumuri etc.) pentru grupul vulnerabil reprezentat de comunitatea de romi, respectiv sugestia (direcționarea) instituției primarului Sibiului pentru comunitatea romă de a se muta în zona rurală a județului Sibiu”.

Deciziile au fost adoptate în unanimitate de către cei șapte membri ai Colegiului CNCD, prezenți la ședință.