Amenzi uriaşe pentru mii de români pentru că nu au completat corect formularul digital de intrare în ţară

Începând cu 20 decembrie, toate persoanele care sosesc în ţară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană şi reglementat de Guvernul României. Mii de români s-au trezit cu amenzi pe motiv că nu au completat toate câmpurile formularului.

09 ian. 2022, 19:58
Amenzi uriaşe pentru mii de români pentru că nu au completat corect formularul digital de intrare în ţară

Mii de români care s-au întors în ţară recent se plâng că au primit amenzi de două sau trei mii de lei deşi aveau completate formularele de localizare. Inspectorii DSP recunosc că oamenii ar putea avea dreptate, dar le cer să deschidă procese dacă vor să-şi recupereze banii. Piloţii au o problemă şi mai mare. Ei sunt sancţionaţi pentru că nu au loc cu număr în avion, ceea ce demonstrează absurdul situaţiei.

Formularul digital de intrare în România, obligatoriu. Amenzi de 2-3000 de lei pentru cine încalcă regula.

Alexia e studentă la Londra şi după ce a primit-o pe mama ei în vizită o săptămână, s-au întors amandouă în România să petreacă revelionul, scrie observatornews.ro „Am făcut tot ce trebuia, am facut şi testul PCR, care şi ăla a costat o grămadă de bani, şi aveam şi vaccinul”. Cu o seară înainte să sosească în ţară, Alexia a completat formularul PLF pentru ea şi mama ei. Pe 4 ianuarie însă, s-a trezit cu amendă de la DSP Brăila: 2.000 de lei de persoană. „E mai mult decât nedrept să plăteşti o amendă atât de mare. Am făcut o contestare doar la DSP şi am trimis toate actele să demonstrăm că le avem în regulă, şi la STS, şi la DSP”. A doua zi s-au dus la DSP cu documentele în mână. Acolo, surpriză. Alte zeci de persoane reclamau acelaşi lucru: că au primit amenzi pe nedrept.

Explicațiile autorităților
Gabriel Ciochină, director DSP Brăila: Telefoanele au sunat practic încontinuu. Din 500 şi ceva de cazuri unde s-au trimis până acum. Am avut situaţii în care era completat pe 21 şi a intrat în ţară pe 26 decembrie, ori au fost situaţii în care nu s-a completat cu toate datele obligatorii cerute de câmpurile respective.

Autorităţile le recomandă oamenilor să se adreseze instanţei dacă vor să si recupereze banii. „Formulezi contestaţia în cele 15 zile şi mergi mai departe în instanţă. Poţi să ceri anularea amenzii, reducerea amenzii, aplicarea avertismentul sau de asemenea dacă ceri anularea şi câştigi anularea, poţi să ceri şi cheltuieli de judecată împotriva statului”, spune avocatul Cristian Ene.

Unde pot găsi românii formularul PLF pentru localizarea pasagerilor şi cum trebuie completat
Piloții și însoțitorii de zbor, amendați
Piloții şi însoţitori de zbor au alte probleme cu formularul de localizare. Am primit direct amenzi, la domiciliu, amenzi pe care în momentul de faţă ne dorim să le contestăm în justiție”, spune Preda Alexandru, lider sindicat aviaţie.

Aproape 6.000 de oameni au primit amendă numai în Bucureşti si doar intre Craciun si Revelion pentru formularul de localizare.  Aproximativ 350 de sibieni au fost amendaţi pentru că nu au completat formularul digital de intrare în ţară, în perioada cuprinsă între Crăciun şi Revelion, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Lucian Blăguţiu.

Formularul digital de intrare în România, obligatoriu din 20 decembrie

Formularul digital de intrare în România, așa-numitul PLF, poate fi completat online începând de duminică, 19 decembrie, în cel mult 24 de ore de la sosirea în țară, de către orice persoană, indiferent de mijlocul de transport cu care călătorește.

Formularul cuprinde câmpuri obligatorii cu privire la identitatea persoanei, mijlocul de transport cu care intră în țară, istoricul de călătorie din ultimele 14 zile, adresa de destinație și, dacă este cazul, datele minorilor care îi însoțesc.

Formularul digital este interconectat cu sistemul informatic al Poliției de Frontieră, cu aplicația Corona Forms, care realizează managementul persoanelor infectate, dar și cu datele de la evidența populației.

„Din acest motiv, le recomandăm oamenilor și le reamintim să completeze toate câmpurile într-un mod cât mai corect, pentru că aplicația face validări cu bazele de date ale statului și va semnala orice greșeală”, au atenționat autoritățile.

Practic, înainte de a sosi în țară, cu câteva ore sau chiar câteva minute, se accesează aplicația plf.gov.ro și se introduce o adresă de email, la care utilizatorul primește linkul de accesare. Este un proces similar cu aplicația care generează certificatul verde digital.

După ce sunt completate toate câmpurile obligatorii, se salvează documentul. Atenție,  odată salvat, acesta nu mai poate fi editat. Dacă doriți să actualizați datele, va trebui completat un nou formular.

Cât este amenda pentru necompletarea Formularului PLF

Acest instrument digital vine în ajutorul Ministerului Sănătății și al autorităților medicale pentru realizarea eventualelor anchete epidemiologice.

Documentul devine obligatoriu de luni, 20 decembrie, iar persoanele au un răgaz de până la 24 de ore să completeze formularul după sosirea în țară, în caz că nu au făcut-o înainte.

Cei care nu completează digital formularul de localizare a pasagerilor în decurs de 24 de ore de la sosirea în țară riscă amenzi de la 2.000 până la 3.000 de lei.