Amenzi uriaşe pentru şoferii români care ignoră acest aspect. Sancţiunile pot ajunge până la 4.500 de lei

Anumiți șoferi din România recurg la soluții ingenioase, dar contrare legii, pentru a nu plăti rovinieta – taxa obligatorie pentru utilizarea drumurilor naționale, europene și autostrăzilor. Un exemplu frecvent este utilizarea foliilor sau benzilor adezive pentru a ascunde parțial numărul de înmatriculare.
Filip Stan
06 dec. 2024, 14:46
Amenzi uriaşe pentru şoferii români care ignoră acest aspect. Sancţiunile pot ajunge până la 4.500 de lei

Deși aceste practici pot părea eficiente pe termen scurt unora dintre şoferi, ele atrag sancțiuni semnificative. Conform legii, numerele de înmatriculare trebuie să fie vizibile în permanență, iar orice încercare de a le masca reprezintă o încălcare a legislației rutiere.

Camerele de monitorizare pentru rovinietă, gestionate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sunt dotate cu sisteme avansate de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare. În situația în care numărul nu poate fi identificat din cauza obstrucționării, se declanșează o alertă, iar imaginile capturate sunt ulterior verificate de un specialist. Dacă se confirmă lipsa rovinietei, șoferul riscă două tipuri de sancțiuni: una pentru neplata taxei și alta pentru ascunderea numărului de înmatriculare, scrie Playtech.

Legislația prevede sancțiuni clare pentru astfel de practici. Conform Art. 99 (1) din Legea 195/2002, utilizarea foliilor sau altor dispozitive care împiedică citirea numărului constituie o contravenție și se sancționează cu 2 sau 3 puncte de amendă, echivalentul unei sume între 330 și 495 de lei. În plus, șoferii surprinși fără rovinietă riscă o amendă suplimentară, care variază între 250 și 500 de lei pentru autoturisme și poate ajunge până la 4.500 de lei în cazul vehiculelor de mare tonaj.

Tentativele de a evita plata rovinietei prin ascunderea numărului de înmatriculare sunt nu doar ilegale, ci și ineficiente. Camerele CNAIR sunt programate să detecteze nereguli, iar imaginile capturate în cazurile suspecte sunt analizate minuțios. Chiar dacă pe moment șoferul poate scăpa de amendă, probabilitatea de a fi sancționat ulterior este foarte ridicată datorită tehnologiei avansate și controalelor riguroase ale autorităților.

Citeşte şi: Cele trei greşeli banale de la bloc care te lasă fără bani de sarmale de Crăciun. Amenzile sunt uriaşe pentru locatarii neatenţi!

Mai mult, în cazul unei opriri în trafic, un echipaj de poliție rutieră poate aplica sancțiuni directe pentru nerespectarea cerinței de vizibilitate a numărului de înmatriculare, ceea ce agravează situația. Astfel, cei care recurg la astfel de metode se expun unor riscuri legale suplimentare.

Începând cu 2024, o nouă reglementare introduce posibilitatea plății rovinietei după efectuarea călătoriei, însă aceasta se aplică doar în anumite condiții și abia din 2026. Legea 275/2024 permite achitarea rovinietei până la ora 24 a zilei următoare deplasării, oferind șoferilor o fereastră de timp suplimentară. Până la implementarea completă a acestei măsuri, însă, șoferii sunt obligați să achite rovinieta înainte de a porni la drum, altfel riscă sancțiuni.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a explicat că, dacă șoferii plătesc rovinieta în ziua în care sunt surprinși de camerele de monitorizare, aceștia nu vor fi sancționați. Totuși, această prevedere se aplică doar vehiculelor sub 3,5 tone și devine valabilă efectiv din 2026.

Pentru a evita sancțiunile, cea mai simplă cale este respectarea legislației și achiziționarea rovinietei în mod legal. Taxa de drum poate fi plătită rapid și ușor, fie online, fie la benzinăriile autorizate.

Citeşte şi: ANAF pune tunurile pe acești români. Sunt cei mai afectați, lovitură pentru șoferii Uber, Bolt și BlackCab

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce