Amenzile nu mai sunt suficiente! Asociaţia de locatari/proprietari poate interzice animalele de companie în bloc

Dacă locuiești la bloc și ai un animal de companie, cu siguranță te-ai lovit de nenumărate ori de regulile stricte. mai nou, asociaţia, cu majoritate de voturi, poate chair interzice prezenţa animalelor în bloc, deşi prevederile legale nu sunt atât de clare.
Filip Stan
18 dec. 2024, 22:17
Amenzile nu mai sunt suficiente! Asociaţia de locatari/proprietari poate interzice animalele de companie în bloc
Reguli pentru iubitorii de animale care locuiesc la bloc

Noi reguli pentru românii care au anuimale de companie şi locuiesc la bloc, adică aproape jumătate dintre cei care își duc viața la comun. În general, este vorba despre câini și pisici, dar şi de papagali, peruşi şui uneoir de animale exotice pe care le vezi doar pe Animal Plante. Unele asociații de proprietari permit creșterea animalelor de companie în anumite condiții. Altele, însă, pot să interzică acest lucru.

Restricții impuse de asociații împotriva animalelor de companie sunt destul de rare. Totuși, ele pot exista. Deciziile care îi vizează pe crescătorii de animale sunt adoptate la nivel local, prin regulamente interne.

Legislația în vigoare ce reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari nu are prevederi foarte clare în legătură cu animalele de companie. Acest aspecte au fost lăsate, pentru a fi reglementate intern, asociațiilor de proprietari.

Cu alte cuvinte, acestea pot interzice animalele de companie în bloc. Asociațiile de proprietari le pot cere să treacă animalele de companie la întreținere.

Proprietarii de animale ar trebui să respecte mai multe reguli și asta pentru că anumite asociații de proprietari vor să treacă la întreținere și animalele de companie, pentru că consumă energie electrică, apă și multe altele.

Deși nu există o lege care să stabilească o taxă suplimentară la întreținere, Articolul 47, litera d din legea 230/2007 cu privire la cheltuielile pentru beneficiari, precum și Articolul 50, alineatul 2 din HG 1588/2007 vin cu precizări, deoarece au existat situații în care proprietarii au reclamat că au plătit chiar și 100 de lei în plus pentru întreținere

Regula pe care trebuie să o respecte iubitorii de animale care locuiesc la bloc. Obligațiile românilor cu prieteni blănoși

Chiar și în cazul în care asociația e de acord cu acest lucru, proprietarii trebuie să țină cont de câteva reguli de bază.

Una dintre regulile principale ține de curățenie. Animalul nu trebuie să facă murdărie în zonele comune, iar dacă acest lucru se întâmplă, stăpânul trebuie să curețe mizeria.

Regula spune că avem voie cu cel mult 2 câini și 2 pisici într-un apartament la bloc

Cei care dețin câini agresivi au obligația să-i asigure cu botniță la ieșirea din apartament și să nu-i lase liberi pe casa scării. Proprietarul trebuie să-și supravegheze câinele atunci când îl scoate afară, pentru ca acesta să nu distrugă bunurile depozitate în spațiile comune.

O altă regulă pentru cei care stau la bloc este legată de numărul de animale de companie pe care le deținem într-un apartament. Regula spune că avem voie cu cel mult 2 câini și 2 pisici.

„Art.3. Este interzisă creșterea animalelor domestice, a păsărilor de curte, precum și a celor de rasă pentru concursuri și expoziții, construirea de adăposturi pentru animale, păsări și alte amenajări (afumători, depozite pentru furaje, rampe de gunoi, grajd etc) în perimetrul în care sunt amplasate blocuri de locuit, unități sanitare, de învățământ, cultură și cult, alte unități publice, zone de agrement și spații verzi. Excepție fac animalele de companie, respectiv câinii și pisicile, dar nu mai mult de două capete”.

De asemenea, o altă regulă este legată de sterilizarea și microciparea animalelor de companie. Persoanele care nu-și sterilizează patrupedele riscă să fie amendate.

Iubitorii de animale mai sunt obligați ca, în timpul plimbării patrupedelor, să le pună botniță și zgardă. Dacă nu fac asta, riscă amenzi între 1.500 și 3.000 de lei.

Cei care au animale trebuie să aibă cu ei materiale necesare pentru curățarea și evacuare dejecțiilor de animale. Dacă nu respectă regula riscă din nou amendă.

Dacă locuiești la bloc și ai un animal de companie, cu siguranță te-ai lovit de nenumărate ori de regulile stricte cu privire la micii blănoși.
O altă problemă este legată de zgomotul pe care îl fac animalele de companie. De regulă câinii sunt mai gălăgioși, atunci când latră. Vecinii ar putea fi deranjați, iar dacă proprietarul nu găsește soluții, s-ar putea adresa autorităților. În astfel de cazuri amenzile sunt destul de mari.

Se pune de multe ori problema dacă deținătorii de animale de companie ar trebui supuși unor taxe. Legea asociațiilor de proprietari nu are nici o prevedere cu privire la acest aspect.

Dar există o serie de acte normative care vizează cheltuielile pentru beneficiari și care permit asociațiilor de proprietari să-i pună la plată pe proprietarii de animale. Justificarea este că acestea consumă apă, energie electrică și circulă cu liftul.

Amenzi de 2.500 de lei pentru românii care stau la bloc în Sectorul 3 și au animale de companie. S-a dat lege

Cei care locuiesc în blocurile din sectorul 3 al Capitalei și au animale de companie riscă amenzi de până la 2.500 de lei. Aceștia vor fi trași la răspundere pentru câinii agresivi sau animalele de a căror igienă nu se îngrijesc.

Citește și Amenzi uriașe pentru românii care stau la bloc. Nu ai voie să mai faci asta pe scara blocului

De asemenea,vor fi amendați și cei care construiesc adăposturi pentru animale în fața blocului și le lasă mâncare acestora, fără a se asigura că fac curat după.

Mulţi dintre cei care locuiesc în blocurile din Sectorul 3 al Capitalei sunt de acord cu decizia Primăriei.

„Așa mi se pare decent și corect, și să demonstrăm că suntem totuși niste oameni civilizați”, spune o bucureșteancă.

Stăpânii de câini, în schimb, sunt revoltați și consideră inutilă decizia primăriei.

„Protecția animalelor va contesta această hotărâre de consiliu și va cere anularea ei în tribunal, și anume la secția de Contencios”, a declarat Marcela Pîslă, preşedintele Asociaţiei „Cuțu, Cuțu”, potrivit Digi24.ro.

Cei care se vor ocupa ca legea să fie respectată sunt angajații Primăriei Sectorului 3 și polițiștii locali.

Citește și Viața la bloc are reguli dure. Ce nu ai voie să faci după ce îți renovezi apartamentul. Amenzile pot ajunge la 2.500 de lei!

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri