Amenzile uriașe pe care riscă să le primească angajatorii care NU au acordat LIBER angajaților de 1 Decembrie și 30 Noiembrie

România este în plină sărbătoare. Bucureștiul este aproape gol, pentru că românii se bucură din plin de minivacanța legată cu weekendul. Totuși, unii profesioniști au fost „legați" de locul muncă, în aceste zile. 

02 dec. 2022, 14:46
Amenzile uriașe pe care riscă să le primească angajatorii care NU au acordat LIBER angajaților de 1 Decembrie și 30 Noiembrie

Jurnaliștii, polițiștii și medicii se numără printre cei care au fost nevoiți să fie la post în aceste zile de sărbătoare. Dacă nu au putut beneficia de zilele libere, ei trebuie plătiți suplimentar, potrivit legii în vigoare. În caz contrar, angajatorii vor fi sancționați.

Zilele de 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 Decembrie – Ziua Națională sunt zile oficial, libere, potrivit Codului Muncii. Atât angajații de la stat, cât și cei de la privat trebuie să beneficieze de ele.

 

Care este procedura pentru compensarea zilelor libere legale, potrivit Codului Muncii

 

În cazul angajaților care au trebuit să se prezinte la muncă în zilele libere legale, angajatorii trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile.

Dacă din motive justificate nu li se pot acorda zile libere, se va acorda un spor la salariu, pentru zilele legale de sărbătoare lucrate, ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului Muncii.

Angajatorii care nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile pot primi amenzi de până la 10.000 de lei, scrie Avocatnet.ro.