America are nevoie de o femeie emblematică pe noua bancnotă de 20 de dolari. Cine este câştigătoarea

O campanie organizată online, privind noua bancnotă de 20 de dolari, pentru care s-a propus să fie imprimată, pentru prima oară , chipul unei femei emblematice, a desemnat, miercuri, câştigătoarea, informează bloomberg.com.

13 mai 2015, 16:34

Organizaţia „Women on 20s” a anunţat, miercuri, care este câştigătoarea votului electronic, la capătul unui sondaj de opinie ce a durat 10 săptămâni. Noua faţă a viitoarei bancnote de 20 de dolari va fi Harriet Tubman, o femeie din Maryland, născută în sclavie, care a luptat apoi pentru eliberarea tuturor din sclavilor. Celelalte trei finaliste din cadrul votului electronic au fost Rosa Parks, Eleanor Roosevelt şi Wilma Mankiller.

Petiţia organizaţiei care a avut iniţiativa votului electronic a fost trimisă, tot online, la Washington, pentru consultări, Preşedintelui şi Directorul Executiv al Consiliului pentru Femei şi Fete, de la Casa Albă, precum şi Trezorierului Statelor Unite, Rosie Rios.

Citeşte şi O vedem în fiecare zi pe bancnota de 10 lei, dar nu-i ştim istoria. Povestea din spatele imaginii

Opţiunea a stârnit interes. Unii au spus că alegătorii au avut „logică” atrunci când au ales să înlocuiască figura preşedintelui Andrew Jackson, un proprietar de sclavi, cu cea a lui Tubman, care a luptat pentru eliberarea din sclavie.

De asemenea, unii au apreciat ca fiind inspirată iniţiativa de a propune, pentru prima oară, chipul unei femei pe o bancnotă şi mai ales acela al unei afro-americane, în contextul în care, la Casa Albă, a ajuns primul preşedinte de culoare al Statelor Unite. Dacă, în final, pe noua bancnotă de 20 de dolari se va decide să fie imprimat chipul fostei sclave afro-americane, bancnota se va tipări în 2020.

Peste 600.000 de persoane cu drept de vot au participat la scrutinul pentru alegerea noii personalităţi pe bancnota de 20 de dolari. Votul s-a desfăşurat în două etape şi a avut, iniţial, 15 candidate din care finaliste au fost numai patru, în cel de-al doilea tur, între ele, Harriet Tubman obţinând cele mai multe voturi.