America Centrală, lovită în acelaşi timp de uraganul Otto şi un cutremur de 7 grade. A fost decretată stare de urgenţă

America Centrală a fost lovită, joi, de un uragan - retrogradat ulterior la gradul de furtună tropicală - și de un seism de magnitudine 7, iar autoritățile au fost nevoite să declare stare de urgență și să evacueze mii de persoane, informează AFP.

25 nov. 2016, 09:19
America Centrală, lovită în acelaşi timp de uraganul Otto şi un cutremur de 7 grade. A fost decretată stare de urgenţă

Cutremurul, care a făcut o victimă în Nicaragua, din cauza unui stop cardiac, s-a produs la ora 18:43 GMT în Oceanul Pacific, la circa 121 km în largul coastelor statului El Salvador, la o adâncime de 10,3 km, potrivit Institutului american de geodezie USGS. Seismul a fost resimțit în El Salvador, Nicaragua și Costa Rica. Autoritățile din El Salvador și Nicaragua au emis o alertă de tsunami pentru o zonă aflată la 300 de kilometri în jurul epicentrului, aceasta fiind ridicată două ore mai târziu după anunțul de evacuare a populației din zonele de risc.

Președintele Costa Rica, Luis Guillermo Solis, a declarat joi seara că sunt mai multe persoane decedate, însă a adăugat că e prea devreme să se cunoască numărul acestora. ”Regret să vă informez… sunt oameni decedați și dispăruți”, a spus Solis într-o conferință de presă, conform Reuters.

Și în Nicaragua, președintele Daniel Ortega a declarat stare de urgență din cauza cutremurului și a uraganului Otto.

Otto a ajuns în Nicaragua și Costa Rica cu circa o oră înainte de seism, aducând rafale violente de vânt și ploi torențiale. Președintele Solis a decretat miercuri stare de urgență.

După ce uraganul s-a manifestat prin rafale de vânt de până la 175 km/h și a urcat la categoria 3 (pe o scară de la 1 la 5), joi seara Otto a fost retrogradat la nivel de furtună tropicală de către Centrul național al uraganelor (NHC) din Miami, SUA. În informarea emisă la ora 03:00 GMT, NHC a indicat că Otto se deplasa cu 110 km/h și că se aștepta ca intensitatea să slăbească treptat, în parcusul spre Oceanul Pacific. Acesta va continua să provoace, însă, ploi torențiale în următoarele 36 de ore, în special în Costa Rica și Nicaragua, care ar putea duce la inundații și alunecări de teren, după cum a avertizat NHC.

Odată cu trecerea sa prin Caraibe și America Centrală, Otto a făcut opt victime în Panama în această săptămână. Trei persoane au fost de asemenea date dispărute în urma naufragiului unei ambarcațiuni, iar o alta a fost surprinsă în locuința sa de alunecările de teren.

Autoritățile din Costa Rica au raportat că au primit circa 900 de sesizări cu privire la arbori desțeleniți și acoperișuri luate de vânt. În această regiune săracă și, în general, slab pregătită pentru dezastre naturale, ochiul uraganului a pătruns la 7 km la nord de satul nicaraguan din San Juan del Norte, în apropiere de granița costaricană. ”Vântul este foarte puternic și plouă mult de joi dimineață. Am văzut cum au căzut acoperișurile caselor vecine”, a declarat pentru AFP Aldrick R Beckford, locuitor al acestui sat. ”Rafalele de vânt sunt impresionante, sunt cabluri (electrice — n.r.) rupte și i copaci pe jos”, a relatat Juan Cortez de la Channel 4.

În Costa Rica, în mica localitate La Cruz de Guanacaste, care are 24.000 de locuitori, magazine au fost închise, unii proprietari protejând ferestrele cu panouri din lemn, potrivit imaginilor difuzate la televizor, mai arată AFP.

Otto este al șaptelea uragan din acest sezon al uraganelor formate în Oceanul Atlantic și a apărut neobișnuit de târziu, mai arată DPA. Uraganul Marta, format la 21 noiembrie 1969, a deținut până acum recordul, fiind uraganul din Caraibe apărut cu cea mai mare întârziere.