Americanii au localizat un complex militar nuclear secret din Coreea de Nord

Un posibil complex militar secret a fost detectat de un institut de cercetare american în Coreea de  Nord.

14 oct. 2011, 17:26
Americanii au localizat un complex militar nuclear secret din Coreea de Nord

Institut de cercetare american a anunţat că ar fi descoperit în Coreea de Nord ceea ce pare a fi un complex nuclear secret. Potrivit Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, acest complex ar fi fost folosit de Phenian, iniţial pentru programul de îmbogăţire a uraniului destinat construirii armelor nucleare.

În cazul în care aceste informaţii se vor confirma, această activitate a regimului de la Phenian este calea spre succes a oricărui viitor acord în materie nucleară, potrivit unui raport al cercetătorilor americani citat de Reuters.

Presupusul site unde se desfăşoară programul de purificare a uraniului se află la 43 de kilometri distanţă de complexul Yongbyon şi pare să fi contribuit substanţial la dezvoltarea centrifugilor de purificare a uraniului şi transformarea acestuia în uraniu îmbogăţit, dar şi în uraniu sărăcit, se mai arată în raportul obţinut de Reuters.

Potrivit imaginilor din satelit, specialiştii presupun că acest complex secret s-ar afla într-o fostă uzină de avioane ascunsă într-un munte situat în apropiere de Baza Aeriană de Panghyon. 

Surse nord-coreene care au reuşit să fugă în străinătate au afirmat că ar fi vorba despre trei uzine ce produc centrifugile pentru prelucrarea uraniului care operează în Coreea de Nord, însă aceste informaţii nu sunt sută la sută confirmate.

Tensiunile între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia au escaladat după cel de-al patrulea test nuclear subteran şi lansarea unei serii de rachete. În iunie, în 2000, o publicaţie niponă a citat surse chineze potrivit cărora uzina secretă a Phenianului unde se purifică uraniul s-ar afla în Muntele Chonma.