Americanii, îngropaţi în zăpadă şi fără electricitate. Cel puţin trei persoane au murit

Cel puţin trei oameni au murit şi mii de familii au rămas fără electricitate în Carolina de Nord, Carolina de Sud şi Virginia, marţi dimineaţă, după ce o furtună de zăpadă a provocat ninsori abundente în sud-estul Statelor Unite, unde stratul de omăt a înregistrat în anumite locuri o grosime de până la 60 de centimetri, informează Reuters.

11 dec. 2018, 10:29
Americanii, îngropaţi în zăpadă şi fără electricitate. Cel puţin trei persoane au murit

O persoană a murit din cauza unei afecţiuni cardiace în timp ce se îndrepta spre un adăpost, iar o bolnavă în stadiu terminal a murit atunci când dispozitivul care o alimenta cu oxigen a încetat să mai funcţioneze, a transmis biroul de comunicare al guvernatorului din Carolina de Nord, Roy Cooper. Un conducător auto a murit în partea sud-vestică a aceluiaşi stat american duminică, după ce un copac s-a prăbuşit peste automobilul său, a precizat Poliţia americană.

Peste 76.000 de americani au rămas fără electricitate în aceste regiuni marţi dimineaţă, o cifră în scădere faţă de luni, când numărul acestora fusese de 220.000, precizează site-ul Poweroutage.us. Avertizările meteorologice au rămas în vigoare.

Din cauza drumurilor acoperite cu gheaţă, multe şcoli şi-au anulat sau amânat cursurile pentru ziua de luni în nordul statului Georgia, Carolina de Nord şi Virginia. Multe dintre birourile guvernamentale au amânat ora de începere a programului de muncă pentru personalul cu atribuţii non-esenţiale.

Duminică seară şi luni dimineaţă, furtuna a adus cele mai abundente căderi de zăpadă în Whitetop, o localitate din statul Virginia, la poalele munţilor Apalache. Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie, stratul de zăpadă a atins în această localitate grosimea de 60 de centimetri. În Greensboro din Carolina de Nord, stratul de zăpadă a avut o grosime de 41 de centimetri, iar în Durham din Carolina de Nord, o grosime de 36 de centimetri.

Specialiştii americani se aşteaptă ca temperaturile să înceapă să depăşească punctul de îngheţ marţi în jurul prânzului, însă vor deveni din nou negative pe durata nopţii.

Marţi dimineaţă, nu au fost curse aeriene amânate pe marile aeroporturi din sud-estul Statelor Unite, potrivit site-ului de monitorizare a traficului aerian FlightAware.

Furtuna, în momentul ei de intensitate maximă, provocase anularea a patru zboruri spre şi dinspre Aeroportul Internaţional Douglas din Charlotte, Carolina de Nord – ce ocupă locul al şaselea în topul celor mai aglomerate aeroporturi americane – şi pe alte aeroporturi regionale, potrivit FlightAware.