Americanii SUSPENDĂ ZBORURILE către Israel din cauza conflictelor din zonă. Europenii le urmează exemplul

Companiile aeriene americane US Airways, Delta Airlines şi United Airlines au anunţat marţi că îşi suspendă zborurile cu destinaţia Israel, după ce o rachetă a căzut în apropierea aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv, transmit agenţiile AFP şi DPA. Ulterior, FAA a interzis toate cursele companiilor americane către Israel. Şi AESA a recomandat aceleaşi măsuri în cazul zborurilor europene către Israel.

22 iul. 2014, 16:53
Americanii SUSPENDĂ ZBORURILE către Israel din cauza conflictelor din zonă. Europenii le urmează exemplul

Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) a interzis marţi companiilor aeriene americane să efectueze zboruri cu destinaţia Israel cel puţin pentru următoarele 24 de ore, după ce o rachetă a căzut în apropierea aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Mai multe companii aeriene americane îşi suspendaseră deja zborurile către Israel din raţiuni de securitate. Compania US Airways a emis o alertă de călătorie valabilă până pe data de 31 iulie, dar care poate fi prelungită dacă vor continua confruntările militare dintre armata israeliană şi mişcarea Hamas, aceasta din urmă lansând rachete asupra teritoriului israelian.

La rândul ei, Delta Airlines precizează că a luat această decizie în coordonare cu Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) pentru asigurarea securităţii pasagerilor şi angajaţilor săi.

Delta Airlines a anunţat de asemenea că unul dintre avioanele sale Boeing 747, care a decolat de pe aeroportul new-yorkez JFK către Tel Aviv, cu 290 de pasageri la bord, a fost deviat înspre aeroportul Charles de Gaulle din Paris ca urmare a informaţiilor legate de atacuri cu rachete în apropierea aeroportului din Tel Aviv.

Totuşi, preşedinţia americană a anunţase la început că FAA nu a emis vreun avertisment privind survolarea spaţiului aerian al Orientului Mijlociu, deciziile fiind luate în mod individual de către operatorii aerieni. Ulterior însă, FAA a venit cu anunţul interzicerii tuturor zborurilor avioanelor americane cu destinaţia Israel.

Europenii urmează exemplul americanilor

La rândul său, Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) a anunţat marţi că recomandă tuturor companiilor europene, nu mai târziu de miercuri, să nu mai deservească până la un nou ordin aeroportul internaţional din Tel Aviv, Israel, informează AFP, citată de Agerpres.

Această decizie urmează după cea luată de Agenţia federală a aviaţiei (FAA) din SUA de a interzice pentru 24 de ore companiilor aeriene americane să zboare spre sau din Israel, după ce o racheta a atins o localitate foarte aproape de aeroportul din Tel Aviv, în regiunea Kiryat Ono Yehud.

Un zbor Delta din Statele Unite spre Tel Aviv a fost deturnat spre aeroportul din Paris. Ca urmare, mai multe mari companii aeriene europene şi americane, dintre care Delta, Lufthansa au decis să anuleze zborurile, pentru 24 – 36 de ore, după caz. Air France a anunţat de asemenea suspendarea zborurilor spre Israel ‘până la un nou ordin’.