Americanul Edward Snowden are azil temporar, de un an, în Rusia şi NU va putea fi extrădat în SUA

Avocatul fostului consultant american al NSA Edward Snowden a anunţat, joi, că Edward Snowden, fostul angajat al CIA şi colaborator al NSA a părăsit aeroportul Şeremetievo din Moscova, după ce i-au fost eliberate documentele de ieşire, relatează AFP.

01 aug. 2013, 12:03
Americanul Edward Snowden are azil temporar, de un an, în Rusia şi NU va putea fi extrădat în SUA

Avocatul lui Edward Snowden, Anatoli Kucerena, a susţinut că acesta a primit azil temporar în Rusia. „Tocmai i-am înmânat nişte documente ale Serviciului Federal de Migraţie care îi vor permite să iasă din zona de tranzit”, a declarat avocatul rus Anatoli Kucerena, citată de EFE, potrivit Agerpres.

Edward Snowden, refugiat de o lună de zile în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo, aştepta răspunsul autorităţilor ruse la cererea de azil.

Fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA, Edward Snowden, care a primit joi azil temporar de un an în Rusia, nu va putea fi acum predat SUA nici chiar în situaţia în care Moscova va primi o cerere oficială în acest sens din partea Washingtonului, a declarat o sursă oficială rusă, citată de ITAR-TASS, sub rezerva anonimatului.
”Primirea statutului de refugiat temporar îl apără pe Snowden de extrădare, întrucât, în conformitate cu legea, cel ce a primit azil temporar nu poate fi trimis împotriva voinţei sale pe teritoriul statului al cărui cetăţean este sau unde îşi are domiciliul permanent’, a indicat sursa menţionată.

Eduard Snowden a primit joi autorizaţia din partea autorităţilor ruse de a părăsi aeroportul moscovit Şeremetievo, unde era blocat din data de 23 iunie, după cum a anunţat avocatul său, Anatoli Kocerena, la canalul de televiziune Rossia-24. Locul în care se va afla fostul agent CIA va fi ţinut strict secret.

Snowden este căutat de SUA după ce a făcut dezvăluiri despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, Washingtonul estimând că divulgarea acestor informaţii a provocat un prejudiciu enorm securităţii naţionale a Statelor Unite