Ameţelile pot ascunde BOLI GRAVE! Luaţi în serios vertijurile

Senzaţia de ameţeală e pusă cel mai adesea de cei care suferă de vertij pe seama unei carenţe de vitamine. Medicii avertizează însă că pierderea echilibrului, clătinarea sau aparenţa rotirii obiectelor din jur pot fi, de fapt, indiciile unor boli mai grave, relatează libertatea.ro.
Alina Costache
01 mai 2015, 12:54
Ameţelile pot ascunde BOLI GRAVE! Luaţi în serios vertijurile

1. Hipotensiune ortostatică – Atunci când te ridici brusc din pat sau de pe scaun şi apare ameţeala, e vorba despre hipotensiunea ortostatică (incapacitatea organismului de a se adapta rapid la schimbarea poziţiei corpului). Şi asta deoarece inima, care menţine o anumită presiune a sângelui, nu-l pompează rapid spre creier şi astfel, omul ameţeşte câteva secunde. Remediul pentru această stare e hidratarea cu doi litri de apă pe zi.

2. Hipertensiune – Ameţelile pot apărea şi la persoanele cu hipertensiune şi sunt asociate cu dureri de cap, ţiuituri în ureche sau senzaţia de „musculiţe” în faţă ochilor. De asemenea, în cazul în care luaţi o doză prea mare de medicamente antihipertensive, poate apărea hipotensiunea însoţită de ameţeli.

3. Accident vascular cerebral – Apariţia bruscă a vertijului şi vederea dublă, precum şi o slăbiciune la nivelul picioarelor şi pierderea coordonării mişcărilor sunt motive de panică. Dacă vertijul se menţine timp îndelungat (câteva zile), atunci e semnul unui atac vascular cerebral.

4. Tumori cerebrale – În general, ameţelile au un debut lent, gradat şi, de obicei, sunt însoţite de dureri de cap cu intensitate crescândă, la cei suspecţi de tumori cerebrale. Vertijul poate creşte în intensitate în funcţie de poziţia corpului.

5. Spondiloză cervicală – În acest caz, centrii de echilibru din organism nu se irigă cum trebuie cu sânge. Uneori, la mişcările capului şi ale gâtului cel puţin una dintre arterele cerebrale e comprimată pentru scurt timp. Astfel, se diminuează debitul sangvin care ajunge la sistemul vestibular şi apar ameţelile. Uneori pot fi însoţite de căderi de tensiune, greaţă şi apariţia unor pocnituri în urechi.

6. Migrene – În migrene, ameţeala este asociată cu durerea de cap şi, de obicei, o precede, o acompaniază sau persistă şi după episodul cefalgic. Vertijul şi cefaleea apar sub formă de atac, iar între atacuri pacientul nu are nici ameţeli, nici dureri de cap.

7. Epilepsie – Vertijul poate fi, de asemenea, unul din simptomele epilepsiei. În unele cazuri, pacienţii au ameţeli şi pierderi de conştienţă şi, uneori, halucinaţii şi mişcări stereotipe, cum ar fi, de exemplu, mestecatul.

8. Otită – Şi această infecţie a urechii medii se manifestă prin tulburări de echilibru. Dacă ameţelile persistă câteva zile şi sunt însoţite de greaţă şi senzaţie de vomă, probabil e vorba de o inflamaţie a urechii interne.

9. Labirintită – Dacă vertijul este asociat cu pierderea subită a auzului, nu este exclus să fie vorba despre o afecţiune denumită labirintită. Şi tumorile la nivelul urechii se pot manifesta prin ameţeli. Pentru un diagnostic corect, este recomandat un examen ORL şi se iau probe vestibulare.

10. Anemia şi anxietatea – Ameţeala poate apărea şi la persoanele care au anxietate sau atacuri de panică – mai ales dacă sunt însoţite de tulburări de respiraţie, dureri de cap şi furnicături în degete, dar şi la persoanele care au lipsă de fier.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică