Amnesty International: 2015, anul cu cele mai multe execuţii la nivel internaţional

Organizația Amnesty Internațional a făcut cunoscut miercuri că în 2015 s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de execuții la nivel mondial, iar 90% dintre acestea au avut loc în Iran, Arabia Saudită și Pakistan, relatează Reuters.

06 apr. 2016, 12:30
Amnesty International: 2015, anul cu cele mai multe execuţii la nivel internaţional

Cel puțin 1.634 de persoane au fost executate anul trecut, a precizat organizația, adăugând că numărul real este probabil semnificativ mai mare, în condițiile în care nu există cifre exacte în cazul Chinei, scrie agenția britanică de presă.

‘Numărul execuțiilor cunoscute a crescut cu peste 50% comparativ cu 2014. Această creștere este tulburătoare și alarmantă’, a declarat Oliver Hendrich, expert privind pedeapsa capitală al Amnesty International din Germania.

Cel puțin 977 de persoane au fost executate în Iran anul trecut, majoritatea pentru infracțiuni legate de droguri, a precizat Amnesty, în timp ce peste 320 de execuții au avut loc în Pakistan și cel puțin 158 de persoane au fost executate în Arabia Saudită.

În Statele Unite, 28 de persoane au fost executate anul trecut — cel mai mic număr din 1991, conform Amnesty, citată de Agerpres.

Citeşte şi Mongolia, al 105-lea stat din lume care aboleşte pedeapsa cu moartea

China este considerată țara în care au loc cele mai multe execuții din lume, numărul persoanelor executate anual fiind de ordinul miilor, deși cifra exactă a acestora este secret de stat, a precizat organizația pentru drepturile omului.

Întrebată în legătură cu acest raport, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, a declarat că Amnesty a publicat deseori informații incorecte despre China și a acuzat organizația de lipsă de obiectivitate.

Numărul țărilor care folosesc pedeapsa cu moartea este mai mic în prezent, a precizat Amnesty, în condițiile în care 102 țări au renunțat la pedeapsa capitală până la sfârșitul anului 2015, comparativ cu 60 de țări în 1996.