Amnesty International: Poliţia din România a folosit o forţă disproporţionată în timpul protestelor

Posibila folosire a forţei disproporţionate de către poliţie în timpul demonstraţiilor antiguvernamentale din ianuarie 2012, evacuările masive de romi în Baia Mare şi Piatra Neamţ şi solicitarea Parlamentului European către autorităţile române de deschidere a unei noi anchete privind presupusele închisori secrete ale CIA sunt principalele îngrijorări exprimate de organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International în raportul său pe 2012 privind România, postat miercuri pe site-ul organizaţiei.

23 mai 2013, 07:54
Amnesty International: Poliţia din România a folosit o forţă disproporţionată în timpul protestelor

„Poliţia ar fi folosit o forţă arbitrară şi disproporţionată în timpul demonstraţiilor antiausteritate şi antiguvernamentale (n.r. – din ianuarie 2012). Autorităţile locale din oraşele Baia Mare şi Piatra Neamţ au desfăşurat evacuări forţate masive de romi. Parlamentul European a cerut autorităţilor române să deschidă o nouă investigaţie privind implicarea lor în programele secrete ale CIA de extrădare şi detenţie”, se arată în raport.

Documentul notează că „incidentele violente între demonstranţi şi poliţie în timpul protestelor antiguvernamentale din ianuarie (n.r. – 2012) au condus la acuzaţii de folosire excesivă a forţei de către poliţişti. Relatările din mass-media şi înregistrările video au arătat cum poliţia a folosit o forţă excesivă asupra unor demonstranţi aparent paşnici care nu opuneau rezistenţă”.

„Organizaţia neguvernamentală APADOR-Comitetul Helsinki a confirmat prin documente mai multe cazuri de abuzuri din partea poliţiei în timpul demonstraţiilor. Concluzia a fost că unele acţiuni ale forţelor de ordine au fost arbitrare şi disproporţionate. În februarie, Ministerul Administraţiei şi Internelor a informat că sunt investigate patru plângeri penale privind comportamentul poliţiştilor în timpul demonstraţiilor. Nimeni nu fusese pus sub acuzare până la sfârşitul anului (n.r. – 2012)”, mai notează Amnesty.

În privinţa discriminării romilor, raportul subliniază că, în octombrie 2012, Comitetul Consultativ privind Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale al Consiliului Europei a afirmat că elevii romi „sunt plasaţi în continuare în şcoli pentru copii cu dizabilităţi, în şcoli sau clase separate”.

Autorii raportului atrag de asemenea atenţia că „autorităţile locale au continuat să evacueze şi să mute forţat romi în locuinţe inadecvate şi segregaţioniste”, oferind mai multe exemple de evacuări din Cluj-Napoca, Baia Mare şi Piatra Neamţ.

La capitolul „drepturi sexuale şi de reproducere”, Amnesty subliniază că, „în septembrie, o propunere legislativă a fost înaintată parlamentului de introducere a consilierii obligatorii pentru femeile însărcinate care ar aduce, printre altele, cheltuieli suplimentare şi, posibil, perioade mai lungi de aşteptare pentru cele care vor să facă avort”.

În ceea ce priveşte contraterorismul şi securitatea, organizaţia reaminteşte că „Parlamentul European a adoptat în septembrie un raport prin care a cerut statelor membre ale UE, inclusiv România, care ar fi găzduit centre secrete de detenţie ale CIA, să-şi respecte obligaţia legală de a desfăşura o investigaţie independentă, imparţială, completă şi eficientă privind implicarea lor în programele secrete de extrădare şi detenţie. Raportul a cerut autorităţilor să deschidă o nouă investigaţie în lumina identificării de către foşti oficiali americani a unui centru secret de detenţie în capitala Bucureşti şi în lumina dovezilor privind zboruri de extrădare care au legat România de Polonia şi Lituania, celelalte state despre care se presupune că au găzduit centre secrete ale CIA”.

Autorii raportului Amnesty notează totodată că, „în octombrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului au comunicat autorităţilor române cazul al-Nashiri vs. România. Cazul a implicat un cetăţean saudit care a susţinut că a fost închis şi torturat într-un centru secret de detenţie al CIA în România, înaintea eventualului său transfer către baza militară americană de la Guantanamo Bay din Cuba”.