Amnesty: Obstacole în procedura de obţinere de azil a imigranţilor care vin în România

Solicitanții de azil din România s-au confruntat și în 2015 cu obstacole în accesul la procedura de azil, notează Amnesty International în raportul său anual privind situația drepturilor omului în lume, la capitolul despre România.

24 feb. 2016, 11:52
Amnesty: Obstacole în procedura de obţinere de azil a imigranţilor care vin în România

Cei care au primit statutul de refugiați au întâmpinat obstacole în accesul la educație, locuințe și sistemul de sănătate, se mai subliniază în document.

Aproximativ 900 de persoane au aplicat pentru azil în perioada ianuarie-septembrie 2015, comparativ cu circa 1.150 de persoane în aceeași perioadă din 2014.

Amnesty reamintește că România s-a opus sistemului de cote obligatorii pentru relocarea în UE a refugiaților din Grecia, Italia și din alte state membre.

În urma adoptării acestui program în septembrie, României i-a fost alocată o cotă de 6.351 de refugiați pe o perioadă de doi ani.

Citeşte şi Germania dă ultimatum Comisiei Europene în criza refugiaţilor

Pe de altă parte, Amnesty reamintește că în mai 2015 Comitetul ONU împotriva Torturii a criticat tratamentul și condițiile în care trăiesc persoanele cu dizabilități mintale din spitalele psihiatrice și lipsa investigației în privința miilor de decese din aceste instituții în ultimul deceniu.

Există în continuare circa 25.000 de copii în 717 de astfel de instituții în întreaga țară, în pofida angajamentelor de a reduce numărul persoanelor cu dizabilități mintale din instituțiile psihiatrice, se mai arată în raport.

Comitetul ONU împotriva Torturii și-a exprimat de asemenea îngrijorarea în privința caracterului necorespunzător al centrelor de detenție ale poliției, numărului redus de inculpări și condamnări în cazurile de rele tratamente și tortură și lipsei unui mecanism independent de plângeri în cazul comiterii de nereguli de către cei responsabili cu aplicarea legii, notează Amnesty.