AMNEZIA, un proces INCREDIBIL. Ce se întâmplă în creierul oamenilor atunci când îşi pierd memoria

Amnezia este pierderea totală sau parţială a capacităţii de memorare a informaţiei şi de reamintire a informaţiei înmagazinate. Medicul neurolog Constantin Popa a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, care sunt cauzele ce pot conduce la amnezie şi cum se produce acest proces.
Marilena Vili
24 oct. 2013, 05:37
AMNEZIA, un proces INCREDIBIL. Ce se întâmplă în creierul oamenilor atunci când îşi pierd memoria

Amnezia reprezintă imposibilitatea unui om de a reţine evenimentele recente şi de a le stoca.

Acest proces se realizează la nivelul creierului în structurile specializate în legătură cu memoria. Aceste structuri putând fi afectate de diferite afecţiuni determină o serie de tulburări de memorie de scurtă durată, de lungă durată, tulburări de memorie anterogradă şi tulburări de memorie retrogradă (pentru evenimentele din trecut). În această funcţie cerebrală intervine lobul frontal, lobul occipital şi o serie întreagă de alte structuri legate de diencefal”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul neurolog Constantin Popa.

Potrivit medicului, principalele cauze care pot conduce la amnezie sunt procesele vasculare cerebrale, ajungându-se la demenţă vasculară şi depunerea de amiloid şi pierderea memoriei recente la debut cu evidenţierea plăcilor senile şi a degenerescenţei fibrilare în boala Alzheimer, afecţiune cu caracter genetic. De asemenea, amnezia poate surveni şi în cursul bolilor psihiatrice, ca urmare a unei crize de epilepsie sau a unui şoc. Numărul tulburărilor de memorie este legat de consumul de medicamente, în particular de tranchilizante. Utilizate pe termen lung, ele induc adesea o amnezie anterogradă, care se manifestă prin imposibilitatea de a fixa amintirile noi.

„La vârstele înaintate, procesele biologice se intrică încât putem întâlni demenţa de tip Alzheimer cu ateroscleroză cerebrală asociată, după cum se pot întâlni demenţe vasculare cu un proces celular de alzheimerizare. Alte cauze de demenţă sunt foarte numeroase, menţionăm doar alcoolismul cronic, intoxicaţiile cu o serie de toxice, microangiopatia cerebrală în cadrul diabetului, afecţiuni ale sistemului cardiovascular cu hipodebit cerebral cronic şi o serie întreagă de afecţiuni cu caracter genetic”, a precizat medicul neurolog.

În ceea ce priveşte tratamentul acestor afecţiuni, medicul Constantin Popa susţine că „este de dorit să se facă în raport cu elementele cauzale„. „Din păcate în unele cazuri acest tratament nu poate fi eficace având în vedere caracterul genetic. Se pot trata fenomenele secundare şi în prezent există strategii promiţătoare de prevenţie a acestor tablouri demenţiale începând din perioada copilăriei”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul.

Mai mult, neurologul a subliniat faptul că „important de cunoscut este amnezia globală tranzitorie, o entitate considerată a fi de natură vasculară şi care constă în pierderea memoriei global timp de câteva ore, interval în care întreaga activitate psihomotorie este automată, aparent controlată, iar bolnavul îţi revine spontan fără să-şi amintească nimic din perioada de timp amintită”.

„În experienţa noastră am întâlnit numeroase astfel de cazuri care apar benigne, dar pot fi un factor de risc pentru o leziune vasculară cerebrală definitivă”, arată medicul.

Amnezia nu presupune neapărat existenţa unei boli. „Insomnia de lungă durată, depresia foarte accentuată, ideile dominante ca şi inactivarea neuronală prin dezinteres faţă de toţi factorii din mediul intern şi extern, pot conduce la o anumită stare de amnezie. Problema tulburărilor cognitive este extrem de actuală şi indiferent de importanţa tulburărilor mnezice, cel care prezintă astfel de tulburare trebuie să se adreseze medicului neurolog sau psihiatru. Există modalităţi terapeutice eficace”, a precizat medicul Constantin Popa.

Citeşte şi Un cetăţean american a început să vorbească perfect suedeza, după amnezie

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri