An şcolar 2020-2021. Expert român în sănătate avertizează: Ar putea să apară focare în şcoli şi grădiniţe

Ioana Stăncel, expert român în sănătate publică, avertizează că ar putea apărea ar putea apărea focare de coronavirus în şcoli şi grădiniţe, după începerea noului an şcolar. De asemenea, aceasta precizează că elevii asimptomatici ar putea să ducă virusul acasă şi să infecteze alţi membri ai familiei. 

21 aug. 2020, 05:54
An şcolar 2020-2021. Expert român în sănătate avertizează: Ar putea să apară focare în şcoli şi grădiniţe

Dr. Ioana Stăncel, expert român în sănătate publică spune că după redeschiderea școlilor și grădinițelor, România s-ar putea confrunta cu transmiterea comunitară în rândul copiilor.

„Mă aștept să avem focare odată cu reluarea grădinițelor și începutul școlii și în același timp avem transmitere comunitară, astfel că nu putem ști care este pacientul zero într un focar, într-o transmitere comunitară nu se mai poate identifica pacientul zero.

Interacțiunea directă între copii și cadrele didactice și între copii și membrii familiei vor fi mult mai intense, cu un grad de transmitere și interacțiune foarte mare, iar copiii, așa cum se știe până la această dată pot fi asimptomatici, pot transmite boala, pot duce acasă, în comunitate sau în familie, acolo unde există persoane vulnerabile”, a spus dr. Ioana Stăncel, la Digi24.

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, în unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar, a anunţat Ministerul Educaţiei. Consiliul de Administraţie al şcolii va fi cel care poate propune ca activităţile didactice să se desfăşoare online. De asemenea, în cazul în care în şcoli nu există spaţii suficiente pentru a fi respectate normele sanitare, inspectoratele şcolare pot solicita autorităţilor locale să pună la dispoziţie spaţii pentru desfăşurarea cursurilor. Cât despre învăţământul superior, desfăşurarea cursurilor şi examenelor, ce presupune prezenţa fizică a studenţilor, va fi decisă prin hotărâre a Senatului universitar.

Citeşte şi Mai puţine ore pentru unii elevi începând din septembrie. Anunţul ministrului Educaţiei