Ana Birchall, despre rapoartele GRECO: Când eşti într-un club este nevoie să respecţi regulile. Vom face propria analiză

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat marţi, referindu-se la recomandările din rapoartele GRECO despre România, că "este nevoie să respecţi regulile atunci eşti într-un club".

09 iul. 2019, 10:06
Ana Birchall, despre rapoartele GRECO: Când eşti într-un club este nevoie să respecţi regulile. Vom face propria analiză

UPDATE Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce va face propria analiză în urma recomandărilor din raportul GRECO, menţionând că un obiectiv al ministerului a fost îndeplinit – acela privind susţinerea aderării Uniunii Europene la GRECO, în calitate de observator.

„Eu vreau să precizez că Ministerul Justiţiei, şi Guvernul prin Ministerul Justiţiei, a dat dovadă de transparenţă, a dat dovadă de bună credinţă şi de profesionalism şi în mai puţin de două săptămâni de când am primit rapoartele le-am şi tradus şi au fost publicate astăzi, aşa cum v-am precizat de la început, data şi roa fiind stabilite de comun acord cu secretariatul GRECO”, a declarat Ana Birchall, potrivit News.ro.

Ea a spus că Ministerul Justiţiei va face propria analiză.

„Eu mă bucur că în raportul acesta un obiectiv important al Ministerului Justiţiei asumat pe perioada preşedinţiei noastre a fost şi noi am susţinut aderarea Uniunii Europene la GRECO în calitate de observator, eu pot să spun că acest obiectiv al Ministerului Justiţiei a fost îndeplinit. În legătură cu celelalte recomandări, vă rog să ne înţelegeţi, la Ministerul Justiţiei noi o să ne facem propria analiză, aşa după cum cred că fiecare instituţie menţionată în raportul GRECO trebuie să-şi facă propria analiză şi să tragă concuziile şi să ia măsurile care consideră că se impun”, a afirmat Birchall.

Ea a adăugat că atunci când va fi finalizată această analiză, consultând pe toţi cei care au un cuvânt de spus în buna funcţionare a justiţiei, va da dovadă de aceeaşi transparenţă.

______

Ministerul Justiţiei a publicat, marţi, rapoartele GRECO privind justiţia din România, atât pe pagina proprie de internet, cât şi pe pagina GRECO. Înfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi rămâne cea mai criticată măsură luată în justiţia română. 

Întrebată de jurnalişti dacă recomandările din rapoartele GRECO ar trebui să fie obligatorii, Birchall a spus: „Dumneavoastră ştiţi că atunci când, ca regulă generală, eşti într-un club, ca să spun aşa, e nevoie să respecţi regulile. Pe recomandările din raportul GRECO permiteţi-mi să mă pronunţ după ce vor fi publicate”.

Citeşte şi: Comisia GRECO va evalua în continuare implementarea recomandărilor pe Justiţie şi aminteşte promisiunile premierului Dăncilă UPDATE