Ana Birchall: Preşedinţia română a Consiliului UE, unul dintre cele mai importante proiecte de ţară

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene este unul dintre cele mai importante proiecte de țară din istoria noastră recentă și în mod cert oferă numeroase oportunități pentru țara noastră, în ciuda contextului plin de provocări la nivel european în care se va desfășura, a declarat Ana Birchall, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul.

01 mart. 2017, 08:23
Ana Birchall: Preşedinţia română a Consiliului UE, unul dintre cele mai importante proiecte de ţară

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, transmis, miercuri, AGERPRES, cei doi oficiali au dezbătut teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe viitoarele negocieri privind Brexit și dezbaterea referitoare la viitorul proiectului european.

Un punct special pe agenda întrevederii l-au constituit discuțiile legate de posibilitatea dezvoltării colaborării între România și Franța în cadrul pregătirii Președinției române a Consiliului UE.

„Avem un plan de acțiune pentru pregătirea președinției, atât din punct de vedere logistic, cât și în ce privește coordonarea cu state membre partenere, tocmai pentru că preluarea președinției de către țara noastră va avea loc într-un moment crucial pentru Uniunea Europeană, cu o agendă complexă, care va cuprinde dosare importante. (…) Am transmis, în cadrul întrevederii, obiectivul nostru de a acționa, în cadrul Președinției române a Consiliului UE, ca un honest broker, susținând, ca abordare generală, o Uniune axată pe rezultate, solidaritate, coeziune, o Uniune mai deschisă, mai incluzivă și mai aproape de cetățenii săi, care să continue să funcționeze în baza valorilor și principiilor sale fundamentale”, a declarat Birchall.

De asemenea, precizează MAE, Birchall a reiterat interesul României pentru aprofundarea dialogului instituțional cu partea franceză pentru schimbul de bune practici și consultarea în vederea împărtășirii experienței și lecțiilor învățate pe parcursul mandatelor precedente ale Franței la Președinția Consiliului UE.

„În acest sens, cei doi oficiali au agreat perspectiva unei vizite bilaterale la Paris a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, în perioada imediat următoare”, adaugă sursa citată.