Ana Birchall: Recuperarea prejudiciilor şi a produsului infracţiunii reprezintă o prioritate pentru agenda publică

Ana Birchall, ministrul Justiţiei, a declarat luni că recuperarea prejudiciilor şi a produsului infracţiunii reprezintă o prioritate pentru agenda publică. Ministerul Justiţiei, prin Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), va iniţia consultări cu toţi partenerii instituţionali în vederea promovării şi aprobării unui cadru strategic unitar în acest domeniu, a mai completat ministrul.

01 iul. 2019, 12:38
Ana Birchall: Recuperarea prejudiciilor şi a produsului infracţiunii reprezintă o prioritate pentru agenda publică

„Recuperarea prejudiciilor şi a produsului infracţiunii reprezintă o prioritate pentru agenda publică, costul criminalităţii fiind resimţit de cetăţeni şi reflectat inclusiv în modul în care este perceput sistemul judiciar, în ansamblu său. De aceea, recuperarea fiecărui leu furat statului român trebuie să fie o prioritate”, a declarat ministrul Ana Birchall la o conferinţă pe tema consolidării şi eficientizării sistemului naţional de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni, potrivit News.ro.

Ministrul a punctat transpunerea instrumentelor de cooperare internaţională în materie în ceea ce priveşte măsurile asigurătorii şi confiscarea specială sau extinsă, „fie că vorbim de convenţiile ONU privind corupţia sau criminalitatea transfrontalieră, fie de cele ale Consiliului Europei, ori de regulamentele şi directivele europene”.

Ana Birchall a lansat participanţilor la conferinţă invitaţia de a contribui alături de conducerea Ministerului Public şi ANABI la creionarea liniilor de acţiune comună pe termen scurt şi mediu.

„În baza concluziilor acestui eveniment, Ministerul Justiţiei, prin ANABI, va iniţia consultări cu toţi partenerii instituţionali în vederea promovării şi aprobării unui cadru strategic unitar privind recuperarea creanţelor provenite din infracţiuni”, a spus în încheiere ministrul justiţiei, Ana Birchall.

Ministrul justiţiei, Ana BIRCHALL, a participat, luni, la Sinaia, la Conferinţa naţională anuală organizată, în perioada 1-4 iulie, în cadrul proiectului „Consolidarea şi eficientizarea sistemului naţional de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni”, implementat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), în parteneriat cu Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), din cadrul Ministerului Justiţiei.

În prima zi de dezbateri, au mai fost prezenţi procurorul general interimar al României, Bogdan Licu, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Solomon, şi Florin Deac, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.