Ana Birchall: Ridicarea MCV, un obiectiv de ţară. O să propun să avem un calendar de măsuri

Ministrul demis al Justiţiei, Ana Birchall, a afirmat, luni, că va propune reprezentanţilor instituţiilor care fac parte din Comisia MCV întocmirea unui calendar de măsuri, pentru că, spune ea, ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare este un obiectiv de ţară.

04 nov. 2019, 09:44
Ana Birchall: Ridicarea MCV, un obiectiv de ţară. O să propun să avem un calendar de măsuri

„O să propun o dată pe trimestru. Mi-aş dori ca fiecare instituţie, pe lângă analiza proprie, să vină cu un set de măsuri şi cu un calendar. Cred că până la urmă e responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne facem nu numai analiza, dar să venim cu măsuri concrete astfel încât să garantăm ireversibilitatea progreselor realizate în sistemul judiciar. Cred eu că astăzi o să fie un moment extrem, extrem de important, alături de alte decizii care se vor lua astăzi. Eu o să propun să avem un calendar de măsuri, pentru că până la urmă ridicarea MCV este un obiectiv de ţară”, a declarat Birchall la MJ, conform Agerpres.

Pe 22 octombrie, Ana Birchall anunţa că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV pentru a concepe un plan de acţiune în vederea implementării recomandărilor cuprinse în Raportul Comisiei Europene, arătând că una dintre acestea vizează „în mod explicit” desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

„Aşa cum a dovedit-o şi în semestrul în care a deţinut preşedinţia Consiliului UE, România este pregătită să îşi asume un rol activ în consolidarea construcţiei europene, în cadrul căreia Justiţia ocupă un loc primordial, având ca piloni centrali cooperarea judiciară bazată pe încredere reciprocă şi recunoaşterea reciprocă a hotărârilor. În acest sens, am decis ca, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 216/2012, să convoc în regim de urgenţă Comisia MCV, în care sunt reprezentate toate instituţiile care au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte buna funcţionare a Justiţiei din România. Fac apel să se răspundă pozitiv la invitaţia pe care o voi transmite. Va fi cea mai extinsă şi reprezentativă reuniune de până acum a Comisiei MCV. Este momentul să concepem un plan de acţiune cu termene strânse pentru implementarea recomandărilor, pe care apoi să îl discutăm cu Comisia Europeană şi de care să ne ţinem. Deşi urmează un an electoral intens, sunt de părere că interesul României este mai presus decât cel electoral şi că împreună, cu toţii, la aceeaşi masă, putem şi trebuie să stabilim ce avem de făcut”, spunea Birchall, la acel moment.