ANAF a declanşat un program de verificare a veniturilor din meditaţii. Se poate ajunge la controale antifraudă

ANAF a pornit un proiect-pilot la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Prahova, prin care încearcă să stimuleze conformarea voluntară a celor care obțin venituri din meditații, dar și a altor persoane fizice.

23 dec. 2020, 10:35
ANAF a declanşat un program de verificare a veniturilor din meditaţii. Se poate ajunge la controale antifraudă

ANAF analizează situația veniturilor obținute din acordarea de meditații, constatând în perioada pandemiei un risc mai ridicat de nedeclarare a acestor venituri, relevă un document analizat de Profit.ro.

În funcție de evoluția situației și de riscul fiscal reprezentat, instituţia are în vedere și controale antifraudă în acest domeniu. Meditațiile furnizate de profesori elevilor contra cost reprezintă o activitate independentă.

ANAF speră, însă, ca proiectul de beneficii rapide derulat la AJFP Prahova pentru stimularea conformării voluntare a persoanelor fizice să aibă rezultate.

Proiectul se desfășoară sub formă de proiect-pilot în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Prahova. Acesta vizează stimularea conformării fiscale voluntare pentru persoanele fizice care realizează venituri supuse impozitării, în grupurile-țintă vizate fiind cuprinse și persoanele fizice care pot obține venituri din >. Pentru identificarea grupurilor țintă au fost avute în vedere atât informațiile deținute la nivelul ANAF, cât și informații din surse externe”, afirmă ANAF în documentul analizat de sursa citată.

ANAF ar putea deschide anchete antifraudă pentru venituri din meditaţii

Proiectul de la AJFP Prahova presupune, în principal, informarea și îndrumarea contribuabililor pentru a-și îndeplini corect obligațiile declarative și/sau de plată. Cum se afirmă mai sus, persoanele vizate de această campanie de „informare” au fost identificate pe baza datelor deținute de ANAF, dar și a unor „informații din surse externe”, neprecizate.

În această perioadă, în contextul crizei provocate de COVID-19, Direcția generală de management a riscului din cadrul ANAF a constatat un risc mai accentuat de neînregistrare fiscală în cazul persoanelor cu venituri din meditații, risc pe care ANAF îl va avea în vedere în perioada următoare. De asemenea, ANAF va va analiza și riscul de subdeclarare a veniturilor, precum și amploarea acestor fenomene.

Potrivit ANAF, dacă după evaluarea datelor și informațiilor disponibile vor rezulta concluzii care impun inițierea unor controale antifraudă, vor fi organizate și astfel de acțiuni, punctuale. Antifrauda nu desfășoară în mod obișnuit controale vizând persoane fizice, deși are competențe și în acest sens. Persoanele fizice care ajung de obicei în atenția Antifraudei sunt cele cu venituri mari nedeclarate, obținute din activități, cum ar fi, de exemplu, vânzarea în mod repetat de bunuri pe platformele online.

Citeşte şi: Bugetul de stat pentru 2021 nu se va adopta anul acesta. Termenul înaintat de premierul desemnat Florin Cîţu

 

 


loading...