ANAF a emis un titlu executoriu pentru Mănăstirea Colţ pentru o datorie de 12.000 de lei

ANAF a emis un titlu executoriu pentru Mănăstirea Colţ din judeţul Hunedoara pentru o datorie de 12.000 de lei, reprezentând restanţe la contribuţiile pentru salariile angajaţilor şi penalităţile aferente, fiind achitată deja o tranşă de 1.000 de lei, scrie Mediafax.

18 mart. 2013, 18:44
ANAF a emis un titlu executoriu pentru Mănăstirea Colţ pentru o datorie de 12.000 de lei

Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu, ANAF a emis un titlu executoriu pentru Mănăstirea Colţ pentru o datorie de 12.000 de lei, reprezentând restanţe la contribuţiile pentru salariile angajaţilor şi penalităţile aferente.

Nu e vorba de o executare silită. Este vorba despre emiterea unui titlu executoriu cu privire la unele datorii aferente salariilor încasate de angajaţii de la Mănăstirea Colţ în perioada anilor ’90, cu mult timp înainte de înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, când mănăstirile şi preoţii trebuiau să-şi plătească ei personal viramente la buget. Nu s-a întâmplat la Mănăstirea Colţ o perioadă, motiv pentru care s-au adunat datorii – din câte ne-am informat noi – de 12.000 de lei, din care s-a achitat deja o tranşă de 1.000 de lei şi se pare că s-a făcut eşalonarea lor la Administraţia Financiară Haţeg şi se va plăti în lunile următoare întreaga datorie”, a declarat reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

El a recunoscut că nu există întreaga sumă pentru a achita datoria, însă speră ca în timp să se efectueze plăţile.

Nu cred că se va apela la credincioşi pentru că mănăstirea nu funcţionează ca o parohie, care are credincioşi. La mănăstire merg pelerini care contribuie, dar nu cred că se va apela la ei. Din sursele parohiei şi din salariile angajaţilor se va da datoria„, a adăugat preotul Miricescu.

Potrivit acestuia, la Mănăstirea Colţ, pe lângă stareţ, sunt un singur călugăr şi un angajat care se ocupă cu întreţinerea spaţiilor.

Mănăstirea Colţ a fost una dintre cele mai vechi construite din piatră din ţară, fiind ridicată în secolul 13 de familia nobiliară a Cîndeştilor, în Munţii Retezat. Lăsată în paragină, a fost reconstruită în anii ’90, iar restauratorii au reuşit să păstreze o parte din vechea pictură.

Citeşte şi Mai multe biserici riscă să fie ÎNCHISE din cauza datoriilor pe care le au la stat