ANAF a publicat un material informativ privind fiscalizarea veniturilor realizate din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a elaborat şi publicat Broşura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT), a anunţat vineri instituţia.

20 dec. 2021, 13:01
ANAF a publicat un material informativ privind fiscalizarea veniturilor realizate din tranzacţionarea jetoanelor nefungibile (NFT)

„Persoanele fizice care obţin venituri din vânzarea, pe platforme specializate, denumite blockchain, de conţinut sub forma unor fişiere digitale (NFT), în condiţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, au obligaţia de a declara aceste venituri, indiferent dacă aceste venituri sunt realizate din România sau din străinătate, în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, se menţionează în comunicat.

În cazul veniturilor obţinute de persoanele fizice care tranzacţionează creaţii NFT, altele decât autorii care fac publice spre vânzare creaţiile lor, esenţa tranzacţiei, respectiv a activităţii desfăşurate/prestate conduce la încadrarea veniturilor obţinute în categoriile de venit definite de legislaţia fiscală în vigoare şi la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum şi pentru calcularea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate.

Materialul elaborat de specialiştii Direcţiei generale de asistenţă pentru contribuabili este accesibil pe portalul instituţiei, informează Agerpres.

„ANAF va continua să extindă numărul materialelor informative dedicate persoanelor fizice şi juridice. Rolul ghidurilor fiscale elaborate de specialiştii ANAF este de a sprijini şi asista contribuabilii să se conformeze voluntar la declararea veniturilor realizate şi la plata impozitelor şi contribuţiilor datorate”, se mai precizează în comunicat.

Citeşte şi: Specialiştii anticipează momentul când euro va depăşi pragul psihologic de 5 lei