ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roşia Montană. Prima reacţie a lui Marcel Ciolacu

ANAF a luat decizia de a pune sechestru asigurător pe acțiunile deținute de Gabriel Resources în cadrul Roșia Montană Gold Corporation. Această mișcare vine în contextul în care compania este obligată să achite 9,5 milioane de euro cheltuieli de judecată către statul român, în urma unui proces pierdut la Washington. Conform declarațiilor companiei, aceasta se confruntă cu o situație financiară dificilă, având în conturi doar 1,5 milioane de dolari, sumă care se estimează că se va epuiza până la finalul lunii mai.

05 apr. 2024, 14:18
ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roşia Montană. Prima reacţie a lui Marcel Ciolacu
ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roşia Montană. Prima reacţie a lui Marcel Ciolacu

ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roşia Montană. Gabriel Resources a anunțat că este în discuții cu investitorii existenți și cu alte părți interesate pentru a obține fonduri suplimentare, necesare pentru a susține obiectivele strategice viitoare și pentru capitalul de lucru. Cu toate acestea, compania a avertizat că există un risc considerabil că nu va reuși să obțină aceste fonduri, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra activității sale.

Decizia Curții de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a fost în favoarea României, care nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources. În schimb, compania canadiană va trebui să ramburseze cheltuielile de judecată către statul român. Această hotărâre este definitivă și executorie, încheind astfel un proces care a durat nouă ani.

În 2017, Gabriel Resources a intentat un proces României la un Tribunal al Băncii Mondiale, cerând despăgubiri pentru pierderile suferite în urma deciziei Guvernului român de a nu aproba exploatarea minei de aur de la Roșia Montană.

Citeşte şi: Cine este eroina din Dosarul Roșia Montană? Avocata Crenguţa Leaua a salvat România de la dezastru!

Marcel Ciolacu, întrebat despre informația potrivit căreia ANAF a pus sechestru pe acțiunile companiei Gabriel Resources, a răspuns: „Își face datoria. Am câștigat un proces, au pornit procedurile legale. Presupun că și ei, dacă câștigau procesul, făceau la fel”. România a câștigat controversatul dosar Roşia Montana, de 6,7 mld. dolari, prin care firma canadiană Gabriel Resources dorea să exploateze aurul aflat în Munţii Apuseni pe baza unei tehnologii care folosea cianură.