ANAF a stabilit ce înseamnă să fii bogat în România. Cine sunt românii care vor fi luați în vizor

ANAF a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care care stabilește ce înseamnă o avere mare pentru persoanele fizice din România. În curând va fi stabilită o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor lor apropiate, care vor fi monitorizate de această instituție.

02 feb. 2023, 16:27
ANAF a stabilit ce înseamnă să fii bogat în România. Cine sunt românii care vor fi luați în vizor
ANAF a stabilit ce înseamnă să fii bogat în România

ANAF a stabilit ce înseamnă să fii bogat în România. Proiectul ANAF prevede că persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deţine, atât în țară, cât şi în străinătate, bunuri și bani estimate la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro este inclusă în categoria celor cu avere mare.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre Declarația unică în 2023. Până când trebuie depus Formularul 212 la ANAF

ANAF a stabilit ce înseamnă să fii bogat în România

Astfel, echivalentul în lei al celor 25 de milioane de euro este calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României, pe baza datelor deţinute/obţinute de ANAF, în conformitate cu dispoziţiile legale.

Noul proiect de ordin subliniază că estimarea averii se face pe baza datelor şi informaţiilor deţinute sau obţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la bunurile mobile şi imobile deţinute, precum şi activele financiare deţinute.

De asemenea, proiectul mai arată că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală îi va notifica pe cei care fac parte din categoria persoanelor fizice cu averi mari.

Mai mult, reprezentanții ANAF au transmis că grupul de persoane fizice cu averi mari va fi actualizat  o dată la 3 ani.

În expunerea de motive, instituția a subliniat faptul că acest demers al definirii persoanelor cu avere mare face parte din procesul de creare a premiselor legislative şi organizatorice necesare implementării programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari şi a metodelor indirecte de control, ca o expresie normală de integrare a României în tendinţele globale de abordare a fiscalităţii.

Totodată, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a transmis că în scopul asigurării conformării fiscale voluntare a persoanelor fizice  poate proceda la aplicarea unor tratamente fiscale alternative de creştere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate, precum şi la selectarea, pe baza analizei de risc, a celor care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile, în vederea efectuării de verificări ale situaţiei fiscale personale/verificări documentare, în condiţiile legii.

Aceste tratamente fiscale alternative constau în îndrumarea persoanelor fizice cu averi mari, în scopul facilitării conformării fiscale voluntare şi derularea unor programe de notificare a persoanelor fizice privind problemele de neconformare identificate.

De aceste acţiuni se va ocupa Direcţia Generală Control Venituri persoane fizice, au transmis cei de la ANAF.

Citește și IREAL! Cum își nenorocea fostul procuror Portocală victimele! „A intervenit direct la participanții de la o licitație ca să-și retragă ofertele sau să nu conteste licitația… I-a solicitat directorului ANAF Ploiești angajarea unui apropiat. Urmare a refuzului, i-a făcut dosar penal. A stat arestat luni de zile, la fel ca primarul Bădescu Iulian”