ANAF amână termenul de depunere a Declaraţiei unice pentru impozitul pe venit. Teodorovici anunţă că se va da OUG

Termenul pentru depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se prelungeşte de la 15 martie până la 31 iulie, potrivit unui proiect de Ordonanţă, publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), anunță agerpres.ro. 

08 mart. 2019, 06:48
ANAF amână termenul de depunere a Declaraţiei unice pentru impozitul pe venit. Teodorovici anunţă că se va da OUG

„Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se propune, pentru anul 2019, prorogarea termenului de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum şi a formularului 230 „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii’, până la data de 31 iulie 2019, inclusiv. Totodată, se propune şi prorogarea termenului pentru plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice în situaţiile reglementate de Codul fiscal, până la data de 31 iulie 2019, inclusiv”, se arată în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Finanţele explică faptul că au luat această decizie pentru evitarea blocării sistemului electronic, în condiţiile în care, din acest an, Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale se depune doar prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” şi a serviciului „Depunere declaraţii”.

„Luând în considerare caracterul de noutate al procedurii de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice doar prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” şi prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, şi numărul mare de contribuabili care accesează portalul ANAF, în scopul evitării blocării sistemului electronic şi implicit imposibilitatea de depunere a declaraţiilor în termenul legal. Având în vedere riscul neconformării contribuabililor persoane fizice care au obligaţia să completeze şi să depună, până la data de 15 martie 2019, inclusiv, formularul 230 (privind redirecţionarea unui procent de 2% sau 3,5% din impozitul pe venit, n.r.), respectiv Declaraţia unică, având în vedere timpul foarte scurt de la data la care formularele au devenit accesibile şi data până la care acestea pot fi depuse la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În scopul evitării aplicării de sancţiuni pentru neîndeplinirea obligaţiilor declarative şi de plată şi în vederea protejării interesului contribuabililor, raportat la buna lor credinţă”, motivează MFP necesitatea emiterii proiectului de act normativ.

Pentru depunerea Declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă şi plata integrală a obligaţiilor fiscale până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, se va acorda o bonificaţie de 5%. Iniţial, această bonificaţie era acordată dacă Declaraţia unică era depusă prin mijloace electronice până la data de 15 iulie.

Declaraţia unică trebuie completată şi depusă de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de către cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii.

Persoanele care nu realizează venituri şi aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune Declaraţia unică.

Cine depune declaratia unica?

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Informatii complete privind persoanele fizice care au obligatia depunerii declaratiei unice, precum si instructiuni privind completarea acesteia se regasesc in Anexa nr. 2 a Ordinului presedintelui ANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice“.

Instructiunile sunt disponibile pe site-ul www.anaf.ro, sectiunea „Formulare fiscale ordonate dupa numar“. 

Declaratia unica – ultima versiune – soft A actualizat in data de 06.03.2019.

Se poate corecta declaratia unica?

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casutele aflate pe prima pagina a formularului (capitolul I „Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate in anul 2018” si/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019”, dupa caz).

Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.
 

La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:

– declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;

– este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;

– declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);

– o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.
 

Cum se depune declaratia unica?

Declaratia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului „Spatiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro, pe baza credentialelor;

– prin intermediul serviciului „Depunere declaratii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat.

Contribuabilii care nu detin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitatilor fiscale, cu ajutorul carora pot efectua urmatoarele operatiuni:

– inregistrarea in cadrul serviciului Spatiul Privat Virtual;

– completarea Declaratiei Unice;

– depunerea Declaratiei Unice.

Lista sediilor unitatilor fiscale in care sunt puse la dispozitia contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regaseste pe site-ul www.anaf.ro, sectiunea Servicii oferite de ANAF.

De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin si functionarilor din cadrul organelor fiscale locale, in cadrul carora exista personal special instruit pentru a acorda indrumare si asistenta pentru depunerea Declaratiei unice.