TAXA AUTO 2018: ANAF ia cu zece mâini şi dă cu una. Taxa auto, restituită cu greu

TAXA AUTO 2018, TIMBRU DE MEDIU 2018. Deși statul a încasat taxa de timbru și taxa auto în câteva minute la ghișeu, Fiscul tărăgănează restituirea banilor către persoanele îndreptățite, chiar dacă acestea au hotărâri definitive și irevocabile în favoarea lor. Un craiovean ne-a sesizat că ANAF nu îi restituie nici dobânda aferentă taxei, deși are hotărâre judecătorească definitivă. Iată cum motivează Fiscul întârzierile.

18 apr. 2018, 08:52
TAXA AUTO 2018: ANAF ia cu zece mâini şi dă cu una. Taxa auto, restituită cu greu

TAXA AUTO 2018: Cu toate că există acte normative care prevăd restituirea sumelor încasate de la populație sub forma taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum și a taxei de timbru, Fiscul achită cu dificultate acești bani, scrie gds.ro. Chiar dacă oamenii au câștigat în instanță cu hotărâri definitive și irevocabile dreptul de a-și încasa banii plătiți la Fisc atunci când și-au înmatriculat autovehiculele, precum și dreptul de a încasa de la stat dobânda aferentă întârzierilor, multe dintre persoanele respective mai au de așteptat până își primesc banii.

Citeşte şi TAXA AUTO 2018: Banii plătiţi pentru TIMBRUL DE MEDIU se recuperează cu o simplă cerere

OUG nr. 52/2017 le dă oamenilor dreptul să ceară la Fisc restituirea taxei auto sub toate formele ei, precum și plata unei dobânzi aferente perioadei cât statul s-a folosit de banii oamenilor. Termenul de depunere a cererilor de restituire expiră pe 31 august 2018. Problema este că plata sumelor către cei care au achitat taxa a fost sistată de anul trecut. Anul acesta, persoanele care solicită restituirea taxei auto nu mai trebuie să facă dovada cu chitanță că au achitat acea taxă, organul fiscal fiind obligat să găsească acea taxă în evidențele proprii.

Fiscul nu restituie o dobândă de doar 516 lei pe an

Un craiovean și-a recuperat taxa auto de la Fisc, însă a obținut o hotărâre în instanță pentru plata unei dobânzi de 2.580 de lei, care trebuia să îi fie restituită omului în interval de cinci ani, în tranșe anuale de 516 lei. Fiscul doljean i-ar fi achitat craioveanului doar prima tranșă în 2016, după care în 2017 și 2018 nu i-a mai achitat omului niciun ban. Culmea fiscalității este că sumele pentru taxa auto au fost încasate de stat foarte rapid, în câteva minute, însă statului îi trebuie cinci ani să restituie taxele de înmatriculare și dobânzile aferente. Între timp, guvernanții au anulat „din greșeală“ întreaga procedură de restituire a taxelor auto în 2017, iar din partea a doua a aceluiași an s-a decis ca sumele respective să nu se mai ramburseze în interval de cinci ani, ci într-o singură tranșă. Din păcate, OUG nr. 52 nu s-a putut aplica până la finalul anului trecut pentru că nu existau normele metodologice de aplicare. În cele din urmă au apărut normele printr-o HG publicată pe 29 decembrie 2017, însă situația este incertă, din cauză că nici acum nu se restituie persoanelor avizate sumele datorate de stat.

„Deși am hotărâre definitivă, AJFP Dolj nu îmi mai plătește dobânda câștigată în instanță. Le-am trimis mai multe adrese în care întrebam despre plata dobânzii, însă Fiscul îmi răspundea despre taxa auto, deși eu nu întrebasem de taxa auto. Mi se pare halucinant!“, a spus craioveanul care s-a adresat redacției GdS.

Banii trebuie restituiți în primele 120 de zile din 2018

Termenul în care Fiscul trebuie să le restituie banii doljenilor pentru care au fost emise decizii de soluționare a cererilor de restituire înainte de apariția OUG nr. 52/2017 expiră la finele lunii aprilie, când se împlinesc 120 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern ce conține normele metodologice de aplicare a OUG nr. 52/2017.