Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a aprobat o notificare care va fi transmisă companiilor multinaționale ce au operațiuni în România.
Formularul, reglementat prin Ordinul nr. 1.729/2025, publicat în Monitorul Oficial nr. 646 din 9 iulie, aplică direct Directiva Europeană Pilon II (UE 2022/2523), care impune un nivel minim global de impozitare de 15% pentru grupurile multinaționale și naționale de mari dimensiuni.
ANAF obligă, practic, grupurile mari cu prezență în țară, să se conformeze obligației de a recunoaște că fac parte dintr-un conglomerat multinațional și de a declara diferențele de impozit datorate.
Măsura luată de ANAF este justificată de nevoia limitării fenomenului transferului profiturilor în paradisuri fiscale, precum și de protejarea bazei naționale de impozitare. România se aliniază, astfel, reglementărilor internaționale cu privire la recuperarea diferenței de impozit.
Ordinul ANAF nr. 1.729/2025 are rolul de a pune în practică tot ciclul de legislație de mai sus și de a standardiza procedura printr-un formular unic care va fi depus de companii în termen de șase luni de la încheierea exercițiului financiar. Formularul se completează electronic, prin portalul ANAF, și este nevoie de o semnătură digitală calificată.
Citește și : E cutremur la ANAF! Ministrul Finanţelor a schimbat 9 dintre cei 15 şefi de la Antifraudă. Ceilalţi sunt în evaluare
Practic, sumele încasate în țară nu vor mai fi direcționate către alte state, ci vor rămâne în bugetul public. Printre cele mai importante companii străine prezente pe piață, care înregistrează venituri de ordinul miliardelor de lei, se numără: Automobile Dacia (grup Renault), OMV Petrom (majoritar deținută de OMV), Kaufland, Lidl, Auchan, Carrefour, Vodafone, Orange, Enel, E.ON, Holcim, Philip Morris sau BAT România.