ANAF ia la control conturile de Facebook și Instagram ale românilor. Lucian Heiuş: „128 de persoane sunt acum în verificare”

Fiscul a pus gând rău românilor care se fălesc pe reţelele de socializare cu luxul în care trăiesc. Şeful ANAF a precizat că "128 de persoane sunt acum în verificare".

11 oct. 2022, 09:10
ANAF ia la control conturile de Facebook și Instagram ale românilor. Lucian Heiuş: „128 de persoane sunt acum în verificare”

Inspectorii ANAF iau la verificat fotografiile de pe Facebook şi Instagram pentru a găsi date despre casele, mașinile sau banii din conturi, bunuri pe care unii români nu le-au declarat la Fisc.

„Încercăm să obținem de pe site-urile web şi să identificăm persoanele care obțin venituri din site-urile pe care le accesează.

Folosim nişte programe de extragere de date şi vedem pe ce conturi apar mai multe accesări, verificăm dacă şi-au declarat veniturile de pe site-urile de socilalizare.

Citeşte şi: Cum îi va verifica ANAF pe cetățenii români. Ministerul Finanțelor schimbă regulile

Iar dacă veniturile identificate de la aceste platforme nu corespund cu cele declarate începem verificările.

Până acum sunt verificate 128 de persoane, iar pentru 58 au fost emise şi deciziile de impunere. Valoarea totală este peste 5,6 milioane de lei”, a spus Lucian Heiuş, şeful ANAF la Antena 3.

Citeşte şi: Decizie ANAF. Persoanele fizice care sosesc sau pleacă din România pentru o perioadă ce depăşeşte 183 de zile trebuie să-şi stabilească rezidenţa fiscală

Fiscul a început verificarea influencerilor și a românilor care câștigă bani pe internet și nu declară veniturile. Printre cei vizați sunt și utilizatorii site-ului OnlyFans, destinat adulților.

Primele decizii de impunere pe numele mai multor români care nu au declarat la stat veniturile obținute prin vânzarea serviciilor sexuale pe site-ul OnlyFans au fost deja impuse de ANAF,

Verificările au loc în contextul în care, în vară, ANAF a anunțat controale amănunțite la peste jumătate de milion de români, persoane fizice, bănuiți că au strâns averi impresionante fără să declare niciun ban la stat.

”Au apărut profesii noi, acești influenceri care obțin și ei venituri de pe Facebook, Instagram, să vedem dacă au declarat veniturile obținute din acest gen de activitate”, declara în august Lucian Heiuș, președintele ANAF.

Potrivit surselor amintite, în prezent sunt controlați 128 de influenceri, iar pentru 58 dintre ei s-au emis deja decizii de impunere pentru suma totală de 6,5 milioane de lei, bani nedeclarați.