ANAF schimbă regulile pentru eşalonarea datoriilor. Condiţii mai grele pentru contribuabili

Guvernul intenționează să modifice regulile de eșalonare la plată a datoriilor către ANAF. În acest sens a fost propus un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede ca mecanismul de eșalonare să fie mai dificil de accesat fără garanții din partea datornicului.
Filip Stan
31 mart. 2023, 09:50
ANAF schimbă regulile pentru  eşalonarea datoriilor. Condiţii mai grele pentru contribuabili

Eșalonarea datoriilor companiior comerciale și a persoanelor fizice către ANAF se face prin intermediul a două mecanisme (clasic și simplificat) care vor fi modificate conform unui proiect de act normativ.

În acest sens, Ministerul Finanțelor Publice a propus, în dezbatere publică, o ordonanță de urgență (OUG) menită să înăsprească regulile de eșalonare la plată a datoriilor către Fisc, potrivit Avocatnet.ro.

Proiectul are drept scop îmbunătățirea nivelului de colectare a datoriilor fiscale de la contribuabili.

De menționat că actul normativ va fi aplicat, cu anumite excepții, acelor cereri de eșalonare depuse după intrarea sa în vigoare. Până la acel moment, însă, vor exista și o serie de dispoziții tranzitorii.

Mecanismul clasic de eșalonare a datoriilor fiscale, va fi mult mai dificil de accesat pentru o entitate care nu dispune de garanții. În prezent, datornicii care nu constituie garanții pot obține o eșalonare la plată pentru cel mult șase luni, fără alte condiții. Conform proiectului de act normativ, pe viitor, acest lucru va fi posibil doar dacă acești contribuabili nu dețin bunuri (cu alte cuvinte doar cei care, automat, nedeținând bunuri, nu pot constitui garanții). De asemenea, măsura va putea fi accesată de cei care dețin bunuri care pot constitui garanții într-un cuantum mai mic de 50% față de datoriile restante ce urmează a fi eșalonate.

Actul normativ va elimina excepția de la constituirea garanțiilor aplicată pentru obligațiile fiscale de până la 5.000 de lei (în cazul persoanelor fizice), 10.000 de lei (în cazul asocierilor fără personalitate juridică) sau 20.000 de lei (pentru persoanele juridice). Eșalonările de tip clasic nu vor mai acoperi datoriile provenite din accize. Astfel, o nouă condiție pentru menținerea eșalonării va fi achitarea accizelor nestinse la data comunicării deciziei de eșalonare, în maximum 30 de zile de la comunicare.

Citeşte şi: Românii, din ce în ce mai jecmăniți în magazine. Economistul Mircea Coșea: „E speculă curată! Prețurile trebuiau să scadă, nu să crească!” | EXCLUSIV

Modificarea eșalonării și menținerea acesteia vor fi permise doar o singură dată pe an. Prin comparație, regulile actuale permit modificarea eșalonării clasice de cel mult două ori într-un an calendaristic. La fel va fi în cazul menținerii unei eșalonări a cărei valabilitate a fost pierdută în anumite condiții – o singură solicitare pe an în loc de două.

Pentru datoriile fiscale eșalonate, companiile și persoanele fizice trebuie să achite o dobândă stabilită pentru fiecare rată din grafic. Această regulă generală se va aplica în viitor și pentru datornicii care nu dețin bunuri și pentru care dobânda se stabilește în prezent, la finalizarea eșalonării sau la pierderea valabilității eșalonării.

În cazul mecanismului de eșalonare simplificată vor fi excluse nu doar accizele, ci și impozitele și contribuțiile sociale cu reținere la sursă sau taxele aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc. Actul normativ prevede că datoriile nestinse la data comunicării deciziei de eșalonare vor trebui achitate în cel mult 30 de zile (accize și taxe aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc), respectiv 60 de zile (impozitele și contribuțiile sociale cu reținere la sursă).

Modificarea eșalonării și menținerea acesteia vor fi permise doar o dată pe an, spre deosebire de regulile actuale, ce permit modificarea de cel mult două ori într-un an calendaristic. La fel se va întâmpla și în cazul unei eșalonări a cărei valabilitate a fost pierdută în anumite condiții. Va fi permisă o singură solicitare pe an în loc de două.

Pe perioada pentru care se acordă o eșalonare simplificată la plată, contribuabilii datorează dobânzi de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere. Această dobândă va fi dublată la 0,02% pe zi, adică 7,3% pe an.

Noul act normativ prevede că nu va mai fi posibilă „cumularea” mecanismelor de eșalonare. În momentul de față, companiile și persoanele fizice pot avea, concomitent, atât o eșalonare clasică, cât și una simplificată.

Citeşte şi: Preţ carburanţi. Anunţ important pentru şoferi, cât costă un plin de benzină şi motorină de la 1 aprilie

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…