ANAF schimbă relaţia cu firmele: contabilii vor putea face schimb de documente noi cu Fiscul în Spaţiul Privat Virtual

ANAF va anunța în perioada următoare extinderea Spațiului Privat Virtual (SPV), în prezent disponibil doar persoanelor fizice, astfel încât să permită utilizarea serviciului și de către firme. SPV va face mai ușoare pentru persoanele juridice schimburile de documente cu Fiscul, printre acestea și evidențierea neconcordanțelor rezultate din Declarația 394 și accesarea de documente precum fișa pe plătitor, a declarat pentru Profit.ro președintele ANAF, Bogdan Stan.

07 apr. 2017, 08:21
ANAF schimbă relaţia cu firmele: contabilii vor putea face schimb de documente noi cu Fiscul în Spaţiul Privat Virtual

Accesul la unele documente va necesita, însă, și schimbări legislative.

Cele două facilități ale Spațiului Privat Virtual pentru firme se află în topul măsurilor solicitate de către contabili. ANAF lucrează în prezent la pregătirea Spațiului Privat Virtual pentru persoane juridice, urmând ca lansarea să fie la o dată ulterioară.

Extinderea serviciului este parte a priorităților conducerii ANAF pentru îmbunătățirea relației dintre Fisc și contribuabili. „Direcția Generală de Tehnologia Informației a extins sistemul informatic SPV și pentru persoane juridice, în care vor fi disponibile, când legislația o va permite, mai multe documente, printre care și fișa pe plătitor, duplicate ale declarațiilor înregistrate in bazele de date ANAF, conform Ordinului Ministrului Finantelor Publice privind Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta între Ministerul Finanțelor Publice/organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică”, a anunțat președintele ANAF pentru Profit.ro. De asemenea, Fiscul va introduce o aplicație în care contabilii vor putea identifica neconcordanțe în Declarația 394 (clienți și furnizori). Detalii, pe profit.ro.