Potrivit unui comunicat de presă al COTAR, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu sancționează companiile de asigurări care întârzie plata despăgubirilor, în timp ce ANAF desfășoară controale fiscale la firmele de reparații auto.
„Este un cerc vicios creat de autorități, în care sunt prinse firmele românești de pe piața reparațiilor auto: în timp ce multinaționalele care vând polițe RCA nu dau la timp banii pentru despăgubiri, lăsând unitățile reparatoare fără cash-flow, iar ASF „nu vede” încălcările legii, ANAF face razie tot la service-urile auto, pentru colectarea unor bani pe care firmele nu-i au, pentru că nu le-au fost plătiți de către asigurători.”, declară COTAR în comunicat.
În scrisoare, COTAR solicită schimbarea conducerii sectorului de asigurări din ASF, un control independent al companiilor RCA și suspendarea controalelor ANAF până la recuperarea sumelor datorate de asigurători.
COTAR mai atenția asupra creșterii cu 10% a prețului RCA după expirarea plafonării și susține că România are acum cele mai scumpe polițe RCA din Uniunea Europeană, raportat la venituri.
Operatorii de transport susţin că nici măcar semnalele clare ale unui nou faliment iminent pe piaţa RCA nu par să determine vreo reacţie din partea ASF, în ciuda istoricului inacţiunii Autorităţii în faţa prăbuşirilor companiilor Astra Carpatica, City Insurance şi Euroins. Mai mult, patronatele din transport sunte nemulţumite că ANAF a declanşat controale masive asupra firmelor româneşti, ignorând tocmai sursa blocajului financiar, adică neplata daunelor de către firmele de asigurări.
„Prin astfel de controale disperate se creează o presiune uriaşă pe firmele din acest sector de activitate, pentru a plăti taxe şi impozite, în condiţiile în care conturile noastre sunt fie blocate de ANAF, fie goale. Mulţi dintre noi ne-am împrumutat ani la rând la bănci, doar pentru a putea achita la timp obligaţiile fiscale, însă în prezent nu mai suntem solvabili, iar motivul este unul singur: abuzul sistemic tolerat şi chiar încurajat de conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, în special prin vicepreşedintele Sorin Mititelu, care protejează în mod vizibil marile companii de asigurări în detrimentul celor peste 10 milioane de asiguraţi români şi a miilor de service-uri care susţin sistemul RCA din România”, a precizat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, pentru Bursa.